Dotaz na měnu (a přípis MF ČSR)
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se Vás zeptal na dvě drobnosti, o nichž se mi nepodařilo více dohledat v literatuře:
1. Mám konkr. číslo přípisu min. financí z r. 1930. Rád bych zjistil, o co přesně v daném přípise šlo. Existuje nějaký soupis vyhlášek, výnosů apod. ministerstva financí ČSR, kde by se mohlo nacházet znění tohoto přípisu? Popř. kde (zkusit) hledat?
2. Bylo by možné zjistit, kolik činila 1 Říšská marka (RM) v roce 1945 v přepočtu na československou korunu?
Děkuji mnohokrát za případnou inspiraci, kde údaje hledat.
Pěkný zbytek dne
Odpověď
Dobrý den,
dobrým zdrojem informací na odpověď na Vaší první otázku, bude knihovna Ministerstva financí.
Přínosné by mohly být tyto zdroje:
Sbírka zákonů a nařízení státu Československého 1918 - 1938. http://portaro.mfcr.cz/Portaro/documents/44867 .
K tomu existuje Index ke sbírce zákonů a nařízení republiky Československé 1918 - 1947.
Dále by bylo možné dobré podívat se do příslušného roku tohoto periodika:
Věstník ministerstva financí státu Československého. 1921 - 1938 - Oddíl 1. Část úřední. Praha. Novina. http://portaro.mfcr.cz/Portaro/documents/44500 .
Odkaz na knihovnu máte zde:
http://portaro.mfcr.cz/Portaro/ .
Případně se zkuste obrátit o radu přímo na knihovnu knihovna@mfcr.cz .
Pomůžou Vám příslušné dokumenty najít, případně Vás nasměrují, kde byste mohl příslušný výpis vyhledat.
Odpověď na Vaší druhou otázku je tato:
Vezmeme to trochu obšírněji, kurs za Protektorátu byl 1:10, šlo o záměrné podhodnocení české měny. Ovšem armáda, četnictvo, úřednictvo a němečtí občané dostávali více než byl poměr kupních sil, ten byl 6 - 7 korun za marku.
Od 10. 5. 1945 byla německým markám odňata funkce zákonného platidla. Do 14. 6. 1945 bylo možné marka skládat v kurzu jedné marky za deset korun.
Použité zdroje
VENCOVSKÝ, František. Vzestupy a propady československé koruny: historie československých měnových poměrů 1918-1992. Vyd. 1. Praha: Oeconomica, 2003.. ISBN 80-245-0497-9.
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.11.2019 20:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu