Dotaz na legionáře
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych Vás požádala o konzultaci ohledně pradědečka - legionáře. V jeho kartě je uvedeno, že v rámci legií byl u "stráž. pr.". Předpokládám, že se jednalo o strážní prapor, ale tuto jednotku jsem v žádné knize o legiích v Rusku nenalezla. Uvedený voják byl zařazen do legií již v roce 1915.
Jedná se v tomto případě opravdu o "strážní prapor"? Případně, je možné někde nalézt více informací k tomuto útvaru?
Jedná se o legionáře: https://legie100.com/krev-legionare/1658/
Předem velmi děkuji
Odpověď
Vážená paní (...),
záznam, na který odkazujete evidentně obsahuje chyby, které vznikly patrně při opisování z originálních dokumentů (u této databáze se to občas stává). Tudíž uvedená osoba nebyla určitě zařazena do legií 21.5.1915, když byla zajata u Rovna 7.10.1915 - i kdybychom začali uvažovat, že bylo pro změnu špatně opsané datum zajetí, k Rovnu se fronta přiblížila až v září 1915, do té doby tam čeští vojáci z rakousko-uherské armády nemohli být zajati. Strážní prapory se navíc v roce 1915,, kdy existovaly pouze malé bojové útvary České družiny, netvořily. Strážní prapory byly vytvořeny až rozkazem z 10. února 1919 (tedy již po vzniku ČSR) po reorganizaci legií na Československé vojsko na Rusi, takže nejspíš souhlasí pouze údaj, že to byl útvar onoho Josefa Bartoše při evakuaci čs. vojska z Ruska v r. 1920.
Každopádně doporučuji obrátit se na Vojenský ústřední archiv -  Vojenský historický archiv s dotazem na legionářský poslužný spis a kartu dotyčného - informace: https://www.vuapraha.cz/wp-content/uploads/2022/04/Zakladni-pokyny-pro-vyhledavani-udaju-ve-VHA.pdf.
Použité zdroje
[Rozkazy čsl. vojsku na Rusi 1919-1920]. [S,l.]: [s.n.], [1919-1920], s. [92]. Dostupné také z: https://digitalnistudovna.a[…]121f-11e8-8b6e-005056b73ae5
ŠTEIDLER, František. Československé hnutí na Rusi: (informační přehled). Praha: Památník Odboje, 1922, s. 95. Dostupné také z: https://digitalnistudovna.a[…]2865-11e4-a8ab-001018b5eb5c
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
24.10.2024 11:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu