Dotaz na hledaného předka
Text dotazu
Dobrý den, Rád bych získal informace o dědečkovi, složil jako legionář. Jmenoval se Josef Pallas, narozen 1896 ... Nebo alespoň cestu, kde hledat a jak. Děkuji
Odpověď
Vážený pane (...),
bohužel jméno Josef Pallas, narozený v roce 1896, nefiguruje ani v jedné z databází čs. legionářů (viz databáze VÚA-VHA https://www.vuapraha.cz/databaze-vha/?sn=Pallas&dtb=legio&nm=Josef, nebo databáze ČsOL http://legie100.com/krev-legionare/?firstname=Pallas&lastname=&birthday=&birthplace=&unit=). Nevyskytuje se v nich ani jakýkoliv jiný nositel jména  Pallas. Zdá se tedy možné, že Váš dědeček z nějakého důvodu nebyl zařazen mezi čs. legionáře. Mohlo jít například o příslušníka čs. domobrany v Itálii, kterých bylo asi 60.000 ale statutárně nejde o čs. legionáře (podrobněji viz SOLPERA, Jan. Československá Druhá armáda. České Budějovice, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, 2014. 2 sv. ISBN 978-80-87311-36-3 a ISBN 978-80-87311-37-0), nebo o příslušníka takzvaného čs. domácího vojska, tedy předchozí vojáky Rakousko-Uherské branné moci.
Nějaké informace byste mohl získat v naší Digitální studovně Ministerstva obrany ČR při hledání jména "Pallas, Josef" (viz https://digitalnistudovna.army.cz/search?q=%22Pallas,%20Josef%22). V případně Seznamů ztrát z první světové války jde pravděpodobně o jiného Josefa Pallase, neboť neodpovídá rok narození, nicméně v prvorepublikových Schematismech branné moci by se mohlo jednat o Vašeho dědečka. Každopádně roku 1923 je Josef Pallas uveden jako podporučík v záloze u terezínského pěšího pluku č. 47. Další informace o jeho vojenské službě byste snad mohl nalézt v archivních dokumentech u našich kolegů ve Vojenském ústředním archivu - Vojenském historickém archivu v Praze-Ruzyni (viz www.vuapraha.cz).
Použité zdroje
https://www.vuapraha.cz/databaze-vha
http://legie100.com/krev-legionare
https://digitalnistudovna.army.cz
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
13.10.2023 18:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu