Dotaz na biskupa tajné církve Felixe Maria Davídka
Text dotazu
Dobrý den, nedávno mi kdosi říkal, že kněze Eduarda Krumpolce, který působil v době mého mládí v mém bydlišti a později působil jako vyučující na Teologické fakultě v Olomouci vysvětil biskup skryté církve Felix Maria Davídek. To se mi nezdá jako pravda, mám za to, že Eduarda Krumpolce vysvětil nějaký biskup z bývalé NDR. Kdo tedy světil Eduarda Krumpolce? Byl to Felix Maria Davídek nebo někdo jiný? Je někde seznam kněží tajně vysvěcených Felixem Davídkem či jeho spolupracovníky.
Odpověď
Dobrý den,
seznam kněží vysvěcených Felixem M. Davídkem (a/či jeho spolupracovníky) jsme v dostupných zdrojích nenalezli, při hledání informací k uvedené problematice by Vám ale mohla posloužit monografie Felix M. Davídek a společenství Koinótés Petra Fialy z roku 1999. Podle ní mělo Davídkovo tajné zahraniční působení několik fází; zpočátku on sám budoucí kněze pouze připravoval a tajně je světil většinou pomocný biskup z východoněmecké diecéze Görlitz Gerhard Schaffran (s. 82). Toto svěcení se týkalo 60. let a Schaffer z Davídkova okruhu vysvětil pět kněží. O vysvěceních ale z pochopitelných důvodů nebyl vystaven žádný písemný doklad.
V souhrnné jubilejní publikaci o Cyrilometodějské teologické fakultě UP v Olomouci z roku 2010 se uvádí, že Krumpolc „v rámci skryté církve přijal svátost kněžství v roce 1971“ (s. 105), z toho vyplývá, že jej pravděpodobně nesvětil biskup Schaffran. F. M. Davídek nemohl až do roku 1967 světit adepty sám, tedy se k tomu stále snažil získávat jiné biskupy; Petr Fiala ve své knize i tento proces popisuje a předkládá schéma posloupnosti biskupských svěcení vedoucích k Davídkovi. V roce 1967 na něj delegoval Jan Blaha (který v krátkém období předtím mohl světit Davídkem připravované kněze) „papežské fakulty“. „Na základě jejich tajné úmluvy vystupoval nadále Davídek jako jediný známý biskup Koinótés a uděloval v praxi všechna další svěcení.“ (s. 85) Vzhledem k tomu, že byl Eduard Krumpolc vysvěcen v roce 1971, dá se na základě uvedených informací předpokládat, že jej mohl světit přímo F. M. Davídek.
Použité zdroje
* FIALA, Petr a HANUŠ, Jiří. Skrytá církev: Felix M. Davídek a společenství Koinótés. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 1999. 387 s. ISBN 80-85959-39-9.
* Cyrilometodějská teologická fakulta a POJSL, Miloslav. Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci v letech 1990-2010: 20 let od jejího obnovení : sborník. Velehrad: Historická společnost Starý Velehrad se sídlem na Velehradě, 2010. 286 s. ISBN 978-80-86157-30-6.
* https://www.ado.cz/[…]/634FA7D5-1EE5-4A9C-AD80-F7F14312E124
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.02.2023 21:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu