Dotaz - malíř J. Marek
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych něco zjistit o malíři J. Markovi. Na jeho obraze je jen napsané J. Marek 1934 Brno. Víc bohužel o malíři nevíme, takže nám možná ani neporadíte, ale pokud by to šlo byla bych ráda za jakékoliv informace o tomto malíři. Pokud nic nezjistíte, nevadí. Děkuji předem za ochotu.
Odpověď
Dobrý den,
podařilo se nám vyhledat několik malířů, kteří mají ve svém jménu iniciálu J. Marek. (Bohužel se ale domníváme, že ani jeden z nich není tím koho hledáte.) Podařilo se nám zjistit, že žil malíř se jménem Josef Marek, který ale pocházel z Mnichova Hradiště. (A tak není pravděpodobné, že by se jednalo o Vámi hledaného malíře). Něco málo o něm si můžete ještě přečíst po rozkliknutí tohoto odkazu, https://www.mb-net.cz/v-templu-jsou-k-videni-obrazy-josefa-marka/d-28358.
Také se nám podařilo vyhledat malíře Josefa Marka, který ale také nebude s největší pravděpodobností ten, kterého hledáte. Narodil se totiž v roce 1922 (musel by tedy obraz namalovat ve 12 letech) a malířství se začal věnovat více až v pozdějším věku, kolem roku 1951, po tom, co se přestěhoval do Světlé nad Sázavou.
Dalším malířem s tímto jménem je Marek Jindřich, který se ale narodil v Praze v roce 1931. Tudíž z největší pravděpodobností nenamaloval obraz v roce 1934. :-) Další takový malíř, kterého se nám podařilo vyhledat je Marek Josef, který se narodil v roce 1913 v Novém Městě nad Metují. Další informace  o jeho studiích a výstavách níže:
STUDIES
1946 - 1947 AVU Praha, prof. K. Pokorný
1943 - 1944 u prof. J. Horejce a Fr. Rottera
1939 - 1940 UPŠ Praha
COLLECTIVE EXHIBITIONS
1984 Karel Pokorný a jeho škola, Letohrádek královny Anny, Praha
1955 10 let Československé lidově demokratické republiky ve výtvarném umění, Praha
1945 Výstava studentů výtvarníků, Uměleckoprůmyslové muzeum, Praha
Dalším, kterého se nám podařilo vyhledat je Jiří Marek, který byl ale akademickým sochařem. A pravděpodobně tedy opět není ten, kterého hledáte. Informace o něm a jeho studiích, výstavách, oceněních apod. viz níže:
ak. soch. Marek Jiří
birth: 16. 1. 1914, Velké Meziříčí
dead: 16. 2. 1993, Brno
http:// jirimarek.hyperlink.cz
disciplines: sculpture, ceramics, kov
STUDIES
1934 - 1938 AVU Praha, prof. B. Kafka
1930 - 1934 Státní průmyslová škola sochařská a kamenická Hořice
INDIVIDUAL EXHIBITIONS
1990 Palác šlechtičen, Brno
1988 Nová síň, Praha
1984 PAX, Poznaň
1983 Dům umění, Brno
Malá pevnost, Terezín
Svitavy
1944 Velké Meziříčí (s R.Gajdošem)
1943 Třebíč (s I.Plakancem)
COLLECTIVE EXHIBITIONS
1992 Možnosti drobné plastiky, Dům umění, Brno
1991 Sdružení Q, Dům umění města Brna, Brno
1986 Výzva 1986, Dům umění, Brno
1985 Výtvarní umělci Jihomoravského kraje 1985, Dům umění města Brna, Brno  Vyznání životu a míru, Praha
1984 Drobná plastika v tvorbě jihomoravských výtvarníků, Dům umění, Brno
1982 Výstava k jubileu Ústředí uměleckých řemesel, Výstavní síň U Hybernů, Praha
1979 Výtvarní umělci Jihomoravského kraje, Mánes, Praha, Dům umění, Brno, Výstavní síň MO ZSVU, Bratislava
1978 IV. setkání sochařů na počest Leoše Janáčka, hrad Hukvaldy  České sochařství 1900-1950 ze sbírek Moravské galerie v Brně, GVU Hodonín
1977 České sochařství 1900-1950, Brno
1976 Výstava Ústředí uměleckých řemesel, Mnichov, Müddelheim (Belgie)
1977 Umění bojující v dílech výtvarníků Jihomoravského kraje, Dům umění, Brno
1970 Brněnské sochařství, Sofia, Poznaň, Tallin  Sdružení Q Brno, Dům umění, Brno
1968 Výstava jihomoravských výtvarníků, Záhřeb
1967 Československé moderní umění, Bukurešť  Socha 67, Olomouc  Brněnský salón, Dům umění města Brna, Brno  Brněnská bilance, Galerie umění, Karlovy Vary
1966 Brněnská bilance, Mánes, Praha
1965 Sochařská bilance 1955-65, Oblastní galerie, Olomouc  Monumentální tvorba výtvarných umělců Jihomoravského kraje, Moravská galerie, Brno
1964 Malíři a sochaři brněnské pobočky SČSVU, Městská galerie, Polička  Socha 64, Olomouc  Členská výstava výtvarných umělců Jihomoravského kraje, Dům umění, Brno
1963 Členská výstava brněnské pobočky SČVU, Dům umění, Hodonín
1962 Členská výstava brněnské pobočky SČVU, Dům umění, Brno
1961 Členská výstava výtvarných umělců Jihomoravského kraje, Dům umění, Brno
1960 Sochařská kresba a drobná plastika, Dům pánů z Kunštátu, Brno
1959 Výstava moravských výtvarníků, Dům umění města Brna, Brno
1955 Výtvarní umělci k 10. výročí osvobození - V.členská výstava krajského střediska SČVU, Dům umění Brno  Výstava obrazů, plastik a grafiky krajských středisek SČVU, Dům umění, Brno
1954 Výstava obrazů a plastik moravských krajských středisek SČSVU, Dům umění, Ostrava
1953 Výstava výtvarných umělců moravských krajů, Dům umění, Brno, Olomouc  IV.členská výstava krajského střediska SČVU, Dům umění Brno
1952 III.členská výstava krajského střediska SČVU, Dům umění Brno
1951 II.členská výstava krajského střediska SČVU, Dům umění Brno
1950 Členská výstava krajského střediska SČVU, Dům umění Brno
1948 XI. zlínský salon, Studijní ústav, Zlín
1947 X zlínský salon, Studijní ústav, Zlín
1946 Mladé české sochařství, Topičův salon, Praha  SVU Aleš, členská výstava, pavilon Aleš Brno  Výtvarná tvář Brna - členská výstava SVU Aleš, Dům umění, Brno
1944 Devátý zlínský salon, Studijní ústav, Zlín
SVU Aleš, Dům umění - Ostrava
1943 Osmý zlínský salon, Studijní ústav, Zlín  IV.dílčí výstava SVU Aleš, Pavilon Aleš, Brno
1942 III. výstava mladých výtvarníků ve Zlíně, Studijní ústav, Zlín
1941 Druhá výstava mladých výtvarníků ve Zlíně, Studijní ústav, Zlín
1940 I. výstava mladých výtvarníků ve Zlíně
1939 IV. zlínský salon, Studijní ústav, Zlín
LITERATURE
1995 Petr Smutný: Celoživotní dílo sochaře Jiřího Marka představuje výstava ve Velkém Meziříčí, Svobodné Slovo, 10. 8.
1991 (švnd): Sochy a lidé, Naše Rodina, 6. 3., č.10, s. 1,
1985 Výtvarní umělci Jihomoravského kraje. Brno - Katalog výstavy
1970 (hal): Sochařovo vyznání, Moravský večerník, 6. 7.
COLLECTIONS
Národní galerie v Praze
Moravská galerie v Brně
Muzeum města Brna
Oblastní galerie výtvarného umění v Olomouci  Památník Terezín
AWARDS, PRIZES
1987 zasloužilý umělec
1983 Medaile Praha /Česká mírová rada/
1977 Krajská cena Jiřího Krohy
1964 Cena krajské členské výstavy SČSVU Brno  Cena výstavy Socha 64 Olomouc  Krajská cena Antonína Procházky
1955 Cena osvobození města Brna
1940 Mauderova cena
1938 ceny za pomníky T.G.Masaryka
1937 čestné uznání Akademie (Snímání z kříže, reliéf, dřevo, kostel ve Velkém Meziříčí)
A poslední, kterého se nám podařilo vyhledat, je Marek Josef Richard. Informace o něm opět níže:
birth: 21. 7. 1883, Karlín
dead: 19. 6. 1951, Praha
disciplines: graphic arts
STUDIES
1906 - 1907 AVU Praha, Hynais Vojtěch
1904 - 1906 AVU Praha, Bukovac Vlaho
České vysoké učení technické, Praha, Koula Jan
COLLECTIVE EXHIBITIONS
2005 Kniha v českém kubismu, Muzum umění, Olomouc
1976 Česká kresba, Dům umění, Ostrava
LITERATURE
Informační systém abART - full verze
2002 Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950 - 2002 (VIII. Man - Miž)
1995 Signatury českých a slovenských výtvarných umělců
1950 Nový slovník československých výtvarných umělců (II. díl; L - Ž)
1936 Kulturní adresář ČSR (Biografický slovník žijících kulturních pracovníků a pracovnic)
Zdroje:
* Kdo je Kdo 91/92 : Česká republika federální orgány ČSFR. I. díl A-M.1. vyd. Praha : Nakladetelství Kdo je Kdo, 1991. ISBN 80-901103-0-4.
* CHURAŇ, Milan a kol. Kdo byl kdo : v našich dějinách ve 20. století. I. díl (A-M). Praha : Libri, 1998. ISBN 80-85983-44-3.
* CHURAŇ, Milan a kol. Kdo byl kdo : v našich dějinách ve 20. století. II. díl (N-Ž). Praha : Libri, 1998. ISBN 80-85983-64-8.
* TOMEŠ, Josef a kol. Český biografický slovník XX. století. II. díl (K-P). Olomouc : Paseka POetr Meissner, 1999. ISBN 80-7185-246-5.
* http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
* Databáze: World Biographical Index Online: https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju (dostupná z počítačů v budově Klementina nebo přes vzdálený přístup han či shibboleth, po zadání ID a hesla z čtenářské kartičky.) Online rejstřík ke mikrofišové kolekci World Biographical Archive (přístup v Referenčním centru).
* Databáze: Lexikon českých výtvarníků - Lexicon of Visual Artists. https://www.proculture.cz/artsinfo/lexikon-ceskych-vytvarniku-volny-vstup-do-databaze-1068.html
* CHMEL, Zděněk. Galerie Brněnských osobností. (1.-4.). 1. vyd. Brno : Ante Brno, 1998-2005. ISBN 80-902404-3-7 (1. díl), ISBN 80-902404-4-5 (2. díl), ISBN 80-7323-033-X (3. díl), ISBN 80-7323-103-4 (4.díl).
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.06.2012 12:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu