Dotaz k překladům knihy "Osudy dobrého vojáka Švejka"
Text dotazu
Dobrý den,
pracuji nyní na překladu tohoto díla do vietnamštiny. Chtěla bych se Vás zeptat na počet jazyků, do kterých je kniha již přeložena, konkrétně do 2019.
Velmi Vám děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
v současné době je uváděno okolo 60 překladů díla Jaroslava Haška "Osudy dobrého vojáka Švejka" do různých světových jazyků.  V rozhovoru s Radko  Pytlíkem (českým předním odborníkem na Jaroslava Haška a Švejka) z roku 2013 je zmíněno 58 překladů.
Základní přehled překladů můžete nalézt na stránkách Comenius:  http://comenius-bibl.wz.cz/Hasek.html#transl
K uvedeným 54 jazykům je možné přidat ještě následující překlady - povětšinou pouze vybraných částí románu do:
* dolnolužického jazyka
* hornolužického jazyka
* kašubštiny
viz příspěvek:  DERLATKA, Tomasz. Příspěvek k švejkologii - hornolužickosrbské, dolnolužickosrbské a kašubské překlady textů Jaroslava Haška o Švejkovi. In: HRABAL, Jiří, Michal SÝKORA, Blanka ČINÁTLOVÁ, et al. Švejk ve střední Evropě. Olomouc: Vydavatelství Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, 2016. ISBN 978-80-87895-86-3.
V nedávné době vyšlo několik nových překladů knihy "Osudy dobrého vojáka Švejka". Román vyšel například v Sýrii,  v nových překladech pak opětovně např. ve Francii, Itálii, Německu aj. Vzniká též nový překlad do angličtiny.
* Překladatel Švejka se ubytuje u Foglara. Mladá fronta Dnes. 2019, 30(50), 16. ISSN 1210-1168.
* MEUNIER, Benoît. Osudy dobrého vojáka Švejka v novém francouzském překladu. ILiteratura [online]. Přeložil Jovanka ŠOTOLOVÁ. 2018. ISSN 1214-309X.
* CATALANO, Alessandro. Italská recepce Švejka ve světle nového překladu. Česká literatura. 2016, 64(1), 125-130. ISSN 0009-0468.
* Švejk dostal nový kabát. Haló noviny. 2014, 24(63), 8. ISSN 1210-1494.
* HORÁČKOVÁ, Alice. Švejk v Sýrii, Topol v Norsku. Mladá fronta Dnes. 2010, 21(30). ISSN 1210-1168.
Použité a doporučené zdroje:
* Index translationum: http://www.unesco.org/xtrans/
* Databáze Ústavu pro českou literaturu: https://aleph22.lib.cas.cz/F/PYYHAQYN4QAQ9VYMU9PYEGB7EFBMC5CIVDJARQNYE41CLHXNGL-11457?func=find-b-0
* WorldCat: https://www.worldcat.org/
* Souborný katalog ČR: https://www.nkp.cz/
* http://comenius-bibl.wz.cz/Hasek.html#transl
* KOPÁČ, Radim. Svět blbců musí zaniknout aneb Josef Švejk superstar. Lidové noviny. 2017, 30(62), 9. ISSN 0862-5921  (https://www.lidovky.cz/kultura/preklady-zname-knihy-svet-blbcu-musi-zaniknout-aneb-josef-svejk-superstar.A170315_113326_ln_kultura_jto )
* Švejk ve střední Evropě. 1. vydání. Olomouc: Vydavatelství Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, 2016. 201 stran. ISBN 978-80-87895-86-3.
* PYTLÍK, Radko. Kniha o Švejkovi. 1. vyd. V Praze: Československý spisovatel, 1983. 478 s.
* PYTLÍK, Radko a LAISKE, Miroslav. Bibliografie Jaroslava Haška: soupis jeho díla a literatury o něm. 1. vyd. Praha: SPN, 1960. 335, [5] s., 17 s. obr. příl. Edice Národní knihovny v Praze; sv. 10. Edice Státních vědeckých knihoven.
* MĚDÍLEK, Boris, ed. a HAMAN, Aleš, ed. Bibliografie Jaroslava Haška: soupis jeho díla a literatury o něm. 1. vyd. Praha: Panorama, 1983. 338 s. Edice soupisů Strahovské knihovny; sv. 4.
* PYTLÍK, Radko, ed. Švejk dobývá svět. 1. vyd. Hradec Králové: Kruh, 1983. 98 s., [48] s. obr. příl. Okamžiky.
* https://radiozurnal.rozhlas.cz/haskolog-radko-pytlik-hrusinskeho-svejk-grotesku-nelze-hrat-grotesku-je-treba-6221004
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
15.07.2020 16:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu