dotaz - drogová problematika
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, kde by bylo možné najít statistiky státních a
neziskových organizací, které působily v oblasti drogové problematiky (od
prevence až po substituci) v mezních obdobích 1990, 2000 a v současnosti.
Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Dobry den,
ruzne druhy statistik z oblasti drogove problematiky muzete nalezt napr. v nasledujicich dokumentech. Statistiky zde byvaji vetsinou zobecneny a neuvadeji udaje z konkretni pracovist.
* Epidemiologie drog a uzivatelu drog. Ceska republika ... : rocenka. Praha : Hygienicka stanice hl.m.Prahy, [199-?]- .
- ve fondu NK CR pouze rocenka za rok 2000
- v uvodnim textu jsou zmineny obecne statisticke udaje z lecebne/kontaktnich center
* Incidence, prevalence, zdravotni dopady a trendy lecenych uzivatelu drog : vyrocni zprava CR .... Praha : Hygienicka stanice hl.m.Prahy, Centralni pracoviste drogove epidemiologie, [200-] - .
- ve fondu NK CR za roky 2003-2007
- zprava za rok 2007 - http://www.hygpraha.cz/odbory.php?o=Ng==&ksum=NQ==
- zpravy za rok 2005 a 2006 jsou odkazane na http://www.drogy.net/portal/hlavni_portal/statistiky-6/
- V uvodu ke zprave je uvedeno, ze Hygienicka sluzba shromazduje od 1.1.1995 informace o prvne lecenych uzivatelich drog, kteri pozadali o lecebnou, poradenskou ci socialni sluzbu v nekterem z tzv. lecebne/kontaktnich center (L/K). Od 1.1.2002 byl tento Drogovy informacni system (DIS) provozovany Hygienickou sluzbou rozsiren o informace o klientech, kteri jsou L/K centrech v dlouhodobem ci opakovanem leceni. Ziskana data jsou shromazdovana ctvrtletne prostrednictvim pracovist drogove epidemiologie KHS v centralnim pracovisti drogove epidemiologie Hygienicke stanice hl.m.Prahy.
- konkretni L/K centra jsou uvedena napr. ve statistice Plneni metadonoveho programu
* Vyrocni zprava o stavu ve vecech drog ... Praha : Urad vlady CR, 2002- .
- ve fondu NK CR za roky 2001-2006
- online dostupne na                                                                http://www.drogy-info.cz/index.php/publikace/vyrocni_zpravy
* Ustav zdravotnickych informaci a statistiky CR(http://www.uzis.cz/cz/dps/index.html)
- v casti 1-zdravotni stav je mozne vybrat statistiku 1110 - Uzivatele drog evid. AT poraden (1 000 obyv.) a specifikovat pozadovany region a rok
* Poradenska cinnost v oblasti zavislosti poskytovana prostrednictvim telefonu. Praha : Urad vlady Ceske republiky, 2006. 72 s. ISBN 80-86734-89-7.
odkaz na online verzi naleznete na http://www.drogy-info.cz/index.php/publikace/vyzkumne_zpravy
* Analyza potreb klientu nizkoprahovych zarizeni v Praze v roce 2003. Praha
: Urad vlady Ceske republiky, 2005. 79 s. ISBN 80-86734-44-7.
* http://www.lf1.cuni.cz/zfisar/psychiatrie/Návykové%20poruchy.ppt , slide22-26
Vice informace o udajich shromazdovanych v teto oblasti byste nasla v Informacni mape epidemiologickych datovych zdroju souvisejicich s uzivanim drog (http://www.drogyinfo.cz/index.php/o_nas/co_jsme/informacni_mapa_datovych_zdroju_o_uzivani_drog).
Bohuzel se nam nepodarilo nalezt statisticke udaje pro rok 1990. V roce 1990 vznikl Sananim, v roce 1991 Drop in a Filia. Pred rokem 1989 fungovalo v Praze Stredisko drogovych zavislosti, z nehoz se vyvinul prave Drop in (http://www.drogy-info.cz/index.php/info/glosar_pojmu/s/stredisko_drogovych_zavislosti). Na strankach Drop in jsme nalezli jeho vyrocni zpravy do roku
1999 (http://www.dropin.cz/vyrocnizpravy.shtml ), ktere obsahuji i statistiky k cinnosti.
Pro ziskani dalsich komplexnich statistickych udaju bychom Vam doporucili obratit se na Narodni monitorovaci stredisko pro drogy a drogove zavisle (http://www.drogy-info.cz/index.php/o_nas ), Hygienickou stanici hl.m.Prahy (http://www.hygpraha.cz/epodatelna.php ) a Ustav zdravotnickych informaci a statistiky CR (http://www.uzis.cz ). Informace o cinnosti konkretnich organizaci Vam poskytnou nejpresneji prave tyto organizace.
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.10.2008 13:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu