Kapitulant
Text dotazu
Dobrý den,
v matrice jsem se setkal s výrazem "vysloužilý kapitulant" a zajímalo by mne jeho význam.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
vysloužilý kapitulant byl vysloužilý dobrovolně sloužící voják.
Viz význam slova kapitulant níže:
"Kapitulant -  voj - Vysloužilý voják (do roku 1867) tj. kdo splnil závazek k vojenské službě a dobrovolně sloužil dál, měl určité výhody a mohl sloužit za odměnu za jiného rekruta např. syna rychtáře, bohatého sedláka aj."
Použité zdroje
LUTONSKÝ, Boleslav. Lexikon genealoga. Vyd. 1. Praha: B. Lutonský, 2003. 432 s. Editio optima. Vademecum genealoga; sv. č. 7. ISBN 80-238-9557-5.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
03.12.2018 16:53
Jana Trochtová píše:
Úterý 05.02.2019 18:35
Dobrý den. V Pozemkové knize z roku 1800 jsem našla zápis, kterému nerozumím. Zápis zní: Dnes.... stalo se dobrovolné , nezrušitelné odevzdání a přijmutí domku z dědičnými grunty i s tou připojenou familií pod popisným číslem...…… Je to nějaká souvislost s familiantem?
Děkuji.
PSK - admin píše:
Středa 06.02.2019 14:28
Dobrý den,
jedná se o klasický převod majetku, kde si darující vymiňuje možnost zůstat s rodinou v domku. Souvislost s familiantem tento zápis pravděpodobně nemá: https://cs.wikipedia.org/wiki/Familiant .
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu