Motivace dospělých k vzdělávání
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o doporučení vhodné literatury, ze které bych mohla čerpat při zpracování bakalářské práce na téma Motivy dospělých pracujících k formálnímu vzdělávání na terciární úrovni. Jedná se mi hlavně o odbornou literaturu, ze které bych mohla čerpat informace ohledně definice dospělého člověka z různých hledisek a dále pak literaturu definující motivy člověka. Předem mnohokrát děkuji
Odpověď
Dobrý den,
literaturu k tématu Vaší bakalářské práci můžete hledat v následujících online katalozích (všechny jsou volně dostupné na http://aleph.nkp.cz/F/):
* online katalog NK ČR (báze NKC) – tituly z fondu Národní knihovny ČR
* Souborný katalog ČR (báze SKC) – knihy ve fondech většiny českých knihoven
* výběrová databáze článků v českých novinách, časopisech a sbornících (báze ANL) – od r. 1991
Příkladem Vám uvádíme některé z vyhledaných knih v Souborném katalogu ČR:
Knihy o dospělosti obecně:
* SHEEHY, Gail. Průvodce dospělostí: šance a úskalí druhé poloviny života. 1. vyd. Praha: Portál, 1999. 456 s. ISBN 80-7178-185-1.
* BERGER, Kathleen Stassen. The developing person through the life span. Ninth edition. New York: Worth Publishers, [2014], ©2014. xxxv, 787 stran, 173 stran v různém stránkování. ISBN 978-1-4292-8381-6.
* FARKOVÁ, Marie. Dospělost a její variabilita. Vyd. 1. Praha: Grada, 2009. 136 s. Psyché. ISBN 978-80-247-2480-5.
* VÁGNEROVÁ, Marie. Vývojová psychologie II.: dospělost a stáří. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2007. 461 s. ISBN 978-80-246-1318-5.
* AIKEN, Lewis R. Human development in adulthood. New York: Plenum press, 1998. ix, 430 s. The Plenum series in adult development and aging. ISBN 0-306-45734-2.
* CAVANAUGH, John C. a BLANCHARD-FIELDS, Fredda. Adult development and aging. 6th ed. Belmont: Wadsworth, 2011. xv, 551 s. ISBN 978-0-495-60344-3.
Vzdělávání dospělých:
* BEDNAŘÍKOVÁ, Iveta. Kapitoly z andragogiky. 1. díl. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2006. 77 s. ISBN 80-244-1355-8.
* BEDNAŘÍKOVÁ, Iveta. Kapitoly z andragogiky. 2. díl. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2006. 80 s. ISBN 80-244-1356-6.
* CZESANÁ, Věra, KOFROŇOVÁ, Olga a VYMAZAL, Jiří. Vybrané faktory rozdílů v účasti na dalším vzdělávání: výsledky dotazníkového šetření. Praha: Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání NOZV-NVF, [2006]. 42 s. Working paper NOZV-NVF, č. 4/2006. ISBN 80-86728-35-8.
* CZESANÁ, Věra, MATOUŠKOVÁ, Zdena a VYMAZAL, Jiří. Nerovnosti v účasti dospělých na dalším vzdělávání. Praha: Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání NOZV-NVF, [2005]. 49 s. Working paper NOZV-NVF, č. 1/2005. ISBN 80-239-7606-0.
* ATHANASOU, James A., ed. Adult educational psychology: edited by James A. Athanasou. Rotterdam: Sense, ©2008. ix, 425 s. ISBN 978-90-8790-554-5.
* WEST, Linden. Beyond fragments: adults, motivation, and higher education: a biographical analysis. Abingdon: Taylor & Francis, 1996. xiii, 237 s. ISBN 0-7484-0486-4.
* WLODKOWSKI, Raymond J. Enhancing adult motivation to learn: a comprehensive guide for teaching all adults. 3rd ed. Ssan Francisco: Jossey-Bass, ©2008. xvii, 508 s. The Jossey-Bass higher and adult education series. ISBN 978-0-7879-9520-1.
* STANĚK, Petr. Motivace k formálnímu vzdělávání dospělých [rukopis]. 2007. 77 l.
Pozn.: diplomová práce, dostupná online na adrese http://is.muni.cz/th/78991/ff_m/
Uvedené tituly jsme vyhledali pomocí klíčových slov dospělí, motivace, vzdělávání, vývoj apod. Pokud byste si chtěla dohledat další literaturu, můžete využít různé kombinace těchto slov a přidat k nim třeba některé Vaše vlastní, neboť téma znáte jistě lépe než my. Výsledky je poté možné upravovat pomocí nabídek „filtrovat“ a „zpřesnit“.
Příklad některých vyhledaných článků v ANL:
* GIGALOVÁ, Veronika. Motivace a efektivita v dalším odborném vzdělávání dospělých. Andragogika: čtvrtletník pro rozvoj a vzdělávání dospělých, 2011, 15(4), s. 15-16. ISSN 1211-6378.
* JELÍNKOVÁ, Soňa. Strategie rozvoje zaměstnanců. Moderní řízení, 2008, 43(9), s. 50-51. ISSN 0026-8720.
* ŘEZÁČOVÁ, Lenka. "Životní cykly" vzdělávacích a rozvojových potřeb = "Life cycles" of educational and development needs of employees. Lifelong learning = Celoživotní vzdělávání, 2015, 5(1), s. 29-57. ISSN 1804-526X.
Pokud byste měla zájem také o články ze zahraničních odborných periodik, doporučujeme Vám využít licencované online databáze. Přehled těchto zdrojů dostupných pro uživatele NK ČR naleznete na adrese http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju. Zkuste se zeptat v knihovně vaší vysoké školy na možnost využití těchto zdrojů – většina škol je totiž také předplácí.
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2015 15:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu