Dopad ekonomické krize na energetický trh
Text dotazu
Zajímalo by mě, zda jsou k dispozici knižní publikace či práce na téma vlivu ekonomické krize na energetický trh, příp. trh energetických komodit. Ať už v globálním měřítku, tak i se zaměřením na konkrétní zemi. Děkuji.
Odpověď
Níže naleznete pár tipů na vhodné dokumenty k Vašemu tématu jak z fondu CIKS VŠE, tak také z internetu. Velká část z nich má volně přístupné plné texty. Doporučuji Vám také prohlédnutí seznamů použité literatury u jednotlivých vysokoškolských kvalifikačních prací jako inspiraci pro případné další relevantní materiály k Vašemu tématu.
Při hledání Vašeho tématu, jak na volném webu, tak např. i v rámci Souborného katalogu VŠE (http://library.vse.cz) nebo mezinárodního katalogu knihoven WorldCat (http://www.worldcat.org), doporučuji použít např. termíny:
elektřina / electricity
energetika, energetický průmysl / power industry / power engineering / energy industry
olej, ropa / oil
plyn / gas
finanční krize / financial crisis
ekonomická krize / economic crisis
komodita / commodity
trh / market
uhlí / coal
Příklady tištěných publikací ve fondu CIKS VŠE
Coal medium-term market report 2011: market trends and projections to 2016. Paris: Organisation for Economic Co-operation and Development, 2011. 116 s. ISBN 978-92-64-16766-7. Dostupné také z: http://dx.doi.org/10.1787/9789264167681-en.
Coal medium-term market report 2013: market trends and projections to 2018. Paris: Organisation for Economic Co-operation and Development, 2013. 137 s. ISBN 978-92-64-19120-4.
Energetická bezpečnost: reakce na krizi. Praha: Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů, 2009. 125 s. ISBN 978-80-7431-013-3.
Energy. Paris: Organisation for Economic Co-operation and Development, 2012. 101 s. OECD green growth studies. ISBN 978-92-64-11510-1. Dostupné také z: http://dx.doi.org/10.1787/9789264115118-en.
Energy efficiency market report 2013: market trends and medium-term prospects. Paris: Organisation for Economic Co-operation and Development, 2013. 273 s. ISBN 978-92-64-19122-8.
Glachant, Jean-Michel, ed. a Lévêque, François, ed. Electricity reform in Europe: towards a single energy market. Cheltenham: Edward Elgar, 2009. xxx, 352 s. ISBN 978-1-84720-973-3.
Projected costs of generating electricity: 2010 edition. Paris: Organisation for Economic Co-operation and Development, 2010. 215 s. ISBN 978-92-64-08430-8. Dostupné také z: http://dx.doi.org/10.1787/9789264084315-en.
Renewable energy medium-term market report 2013: market trends and projections to 2018. Paris: Organisation for Economic Co-operation and Development, 2013. 237 s. ISBN 978-92-64-19118-1.
Příklady publikací ve fondu světových knihoven (http://www.worldcat.org)
Carollo, Salvatore. Understanding Oil Prices: A Guide to What Drives the Price of Oil in Today's Markets. Chichester, West Sussex: Wiley, 2012. Print.
El-Gamal, Mahmoud A, and Amy Jaffe. Oil, Dollars, Debt, and Crises: The Global Curse of Black Gold. Cambridge: Cambridge University Press, 2010. Print.
Joffé, E G. H, Samir Allal, and Houda B. J. Alla. Energy and Global Economic Crisis: The Chances for Progress. Paris: European Union Institute for Security Studies, 2010. Print.
Miskiewicz, J. The Price of Oil Vs. Investments in Alternative Energy Stocks Amidst the Financial Crisis. Rotterdam: Erasmus Universiteit, 2010. Print.
Pirani, Simon. The Impact of the Economic Crisis on Russian and Cis Gas Markets. Oxford: Oxford Institute for Energy Studies, 2009. Print.
ZHANG X., YU L., & WANG S. (2009). The impact of financial crisis of 2007-2008 on crude oil price. Lecture Notes in Computer Science (Including Subseries Lecture Notes in Artificial Intelligence and Lecture Notes in Bioinformatics). 5545 LNCS, 643-652.
Příklady vysokoškolských kvalifikačních prací VŠE (plné texty jsou dostupné v rámci Souborného katalogu VŠE - http://library.vse.cz)
El-Moussawi, Chadi. Vliv spekulantů na komoditních trzích. Praha, 2011. Vedoucí práce Petr Musílek.
Joneš, Pavel. Analýza faktorů ovlivňujících trh s ropou. Praha, 2009. Vedoucí práce Jiřina Jílková.
Kotálová, Magdalena. Komodity jako investiční nástroj. Praha, 2012. Vedoucí práce Naďa Blahová.
Lipták, Marek. Veľkoobchodný trh s elektrickou energiou. Praha, 2011. Vedoucí práce Igor Paholok.
Novotná, Petra. Trendy a kontexty vývoje energetického sektoru. Praha, 2009. Vedoucí práce Slavoj Czesaný.
Peroutková, Jaroslava. Finanční krize a její vliv na burzovní obchody. Praha, 2012. Vedoucí práce Jiří Dvořák.
Procházka, Martin. Proces vzniku společného trhu s elektřinou EU. Praha, 2012. Vedoucí práce Ingeborg Němcová.
Procházková, Lenka. Energetika v EU: současné trendy. Praha, 2010. Vedoucí práce Milan Vošta.
Stoszek, Václav. Ekonomické dopady stagnující produkce ropy. Praha, 2011. Vedoucí práce Ludmila Štěrbová.
Sura, David. Finanční analýza evropských společností v elektroenergetickém průmyslu. Praha, 2012. Vedoucí práce Petr Marek.
Večerek, Petr. Vliv finanční krize na hodnoty finančních ukazatelů evropských společností. Praha, 2012. Vedoucí práce Petr Marek.
Vosáhlová, Gabriela. Faktory růstu cen ropy. Praha, 2011. Vedoucí práce Zuzana Stuchlíková.
Tušková, Barbora. Aktuální problémy na světovém trhu ropy. Praha, 2013. Vedoucí práce Soňa Gullová.
Uher, Martin. Oceňování swing opcí na trzích elektrické energie. Praha, 2014. Vedoucí práce Jiří Málek.
Příklady volně dostupných online zdrojů
The Effects of the Financial Crisis on Photovoltaics: An Analysis of Changes in
Market Forecasts from 2008 to 2009
http://www.nrel.gov/docs/fy10osti/46713.pdf
Financial Crash, Commodity Prices and Global Imbalances
http://www.nber.org/papers/w14521.pdf?new_window=1
The financial crisis and its impact on developing countries
https://www.econstor.eu/dspace/bitstream/10419/71832/1/597838127.pdf
The Financial Crisis, Oil Price Hike, the Arab Spring and Foreign Demand for Filipino Workers
http://www.econ.upd.edu.ph/dp/index.php/dp/article/download/694/162
Placing the 2006/08 Commodity Price Boom into Perspective
https://openknowledge.worldbank.com/bitstream/handle/10986/3855/WPS5371.pdf?sequence=1
Money manager capitalism and the global financial crisis
https://www.econstor.eu/dspace/bitstream/10419/57087/1/621559709.pdf
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
04.03.2014 14:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu