Domažlice
Text dotazu
Prosím o informace o radnici v Domažlicích.
Odpověď
K objektu domažlické radnice sdělujeme:
Naproti děkanskému chrámu na náměstí stojí nová nádherná budova radnice, nákladem domažlické spořitelny r. 1893 vystavěná. Vkusně vyzdobené schodiště, na němž nahoře u stropu umístěna jsou poprsí znamenitých mužů českých, rodáků domažlických, vede do prostorných místností spořitelny, kanceláří purkmistrovského úřadu, bohatě vyzdobené zasedací síně, veřejné obecní knihovny a městského muzea.
zdroj: DUFFEK, Max. Průvodce po Domažlicích a okolí. V Domažlicích: Nákladem odboru Klubu českých turistů, 1897. iv, 69 s., [1] složený l. obr. příl. (s. 7)
Budova radnice. Byla vystavěna dle plánu architekta V. Kaury v letech 1891-1893 s nákladem 170 000 zlatých. Uvnitř obsahuje množství okázale vyzdobených prostor s bohatou štukaturou. Původně zde bylo umístěno městské muzeum. Dnes se o budovu dělí Městský úřad a Spořitelna.
zdroj:  PROCHÁZKA, Zdeněk. Historicko-turistický průvodce. Č. 3, Domažlice = Historisch-touristischer Führer. Č. 3, Domažlice-Taus. Překlad Winfried Baumann. 1. ed. Domažlice: Český les, 1993. 152 s., il. na tb. ISBN 80-901122-1-8. (s. 50)
Radnice (na jižní straně náměstí proti kostelu, čtvrtý dům od nároží bloku), známá z vyobrazení v renesanční podobě, byla roku 1822 zničena požárem. Od roku 1842 byla radnice v hradu. Nová radnice byla na místě staré radnice postavena v letech 1891-93 (V.Kaura).
Zdroj: KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku. Sv.1., A-G. 1. vyd. Praha: Libri, 1996. 874 s. ISBN 80-85983-12-5. (s. 742)
K objektu domažlické radnice dále v následujících zdrojích:
FIŠER, Marcel. Umění v Domažlicích. Horažďovice: Centrum pro dějiny sochařství Horažďovice, o.s., 2015. 119 s. Umění ve veřejném prostoru; svazek IV. ISBN 978-80-906115-0-4. (vyobrazení soch na střešní balustrádě radnice s. 87)
BABOR, Josef. Začíná záchrana triptychu. Domažlický deník. 2010, roč. 19, č. 153, s. 2. ISSN 1210-9215.
WIESNER, Radek; (job). Sgrafita září novotou. Domažlický deník. 2010, roč. 19, č. 181, s. 2. (6.8.2010) ISSN 1210-9215.
(bub). Radnice i kulturní středisko v Domažlicích budou bezbariérové. Domažlický deník. 2015, roč. 24, č. 26, s. 2. (31.1.2015) ISSN 1210-9215.
Doporučujeme také navštívit archiv Muzea Chodska v Domažlicích.
Použité zdroje
katalogy SVK PK
regionální elektronické i klasické informační zdroje
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
14.11.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu