dokumenty, studie a knihy k tematu
Text dotazu
Dobrý den,
zajímám se o, víceméně jakoukoliv seriozní, literaturu týkající se historie, kultury, populace, archeologických operací, též jakékoliv psychologické, etnografické, demografické, antropologické studie týkající se obyvatel a území Velikonočních Ostrovů.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
literatura v tomto směru je poměrně široká, ale bohužel nespecifikujete jazyk. Omezím se proto na zdroje v českém a anglickém jazyce, ale ani zdaleka to nemůže být vyčerpávající či úplný výčet. Nabídka literatury v češtině je bohužel omezená zejména na cestopisy a mytologii.
Velikonoční ostrov je geograficky i kulturně řazen do areálu tzv. Polynésie. Monografie, které se tímto tématem zabývají, mohou být také zajímavým zdrojem. Některé společenské a kulturní fenomény budou stručně popsány v základních textech z oborů antropologie, etnologie, archeologie, botaniky, zoologie či ekologie. K cestopisné a biografické literatuře je vždy vhodné přistupovat s vědomí, že může být více ovlivněna osobností autora a jeho zážitky. Na tyto žánry se striktní pravidla vědecké práce neuplatňují tak přísně.
Cestopisy
BUCK, Peter Henry, Josef CINCIBUS a Vladimír KADLEC. Vikingové jižních moří. Praha: Orbis, 1963, 203 stran : ilustrace, mapy.
COOK, James, Jiřina HAUKOVÁ, Zdeněk MAJZNER a Bohumila KÁROVÁ-MARŠÍKOVÁ. Cesta kolem světa. 2. vyd. Praha: Panorama, 1982, 320 s. : obr. ; 23 cm.
DANIELSSON, Bengt, Božena KOLLNOVÁ-EHRMANNOVÁ a Karel ZPĚVÁK. Zapomenuté ostrovy Tichomoří. Praha: Orbis, 1968, 184 s. : čb. fot., mapy.
HEYERDAHL, Thor. Aku-Aku: tajemství Velikonočního ostrova. Překlad Dagmar Chvojková. Druhé vydání. Praha: Mladá fronta, 1960. 262 stran, 16 nečíslovaných stran barevných obrazových příloh. Globus; svazek 38.
KONDRATOV, Alexandr a Petr KAŠKA. Tajemství Pacifiku. Praha: Lidové nakladatelství, 1982, 183 stran : černobílé fotografie, 1 mapa.
KOŘENSKÝ, Josef. Jižním mořem: z Nového Zélandu Jižním mořem do Australie. Praha: Toužimský a Moravec, 1937, 138 stran, 112 stran, 84 stran : černobílé ilustrace.
PAVEL, Pavel. Návrat na Rapa Nui po třiceti letech. [Plzeň]: RegionAll, 2017. 165 stran. ISBN 978-80-905634-8-3.
Literatura v češtině
ANDERSEN, Johannes Carl a Lenka MÁCHOVÁ. Mýty a legendy Polynésanů. Praha: Volvox Globator, 2000, 383 s. ISBN 80-7207-364-8.
KRUPA, Viktor a F. H. RICHARD. Legendy a mýty Polynésie: polynéská kosmogonie. Bratislava: CAD Press, 1997, 164 s. ISBN 80-85349-77-9.
STINGL, Miloslav a Josef PAUKERT. Poslední ráj: Polynésie mezi včerejškem a zítřkem. Vydání I. Praha: Svoboda, 1974, 533 stran : ilustrace, portréty, fotografie ; 22 cm.
PAVEL, Pavel. Rapa Nui: jak chodily sochy moai na Velikonočním ostrově. 3., rozš. vyd., V Olympii 2. Praha: Olympia, 2006. 220 s., [48] s. barev. obr. příl. ISBN 80-7033-486-X.
VAŇURA, Jaromír. K záhadě obřích soch "Moai" "chodících" po ostrově Rapa-Nui (Velikonočním). Brno: Jaromír Vaňura, 1986. 4 s.
Literatura v angličtině
ALDEN, Björn. Wild and Introduced Plants on Easter Island in Courier Forschungsinstitut Senckenberg, Band 125, Frankfurt a. M. 1990, s. 209–216
BAHN, Paul G. a John FLENLEY. Easter Island, Earth Island: the enigmas of Rapa Nui. Lanham, Maryland: Rowman & Littlefield Publishers, 2017 - 2011, 1 online resource (304 pages) : illustrations (some color). ISBN 1-4422-6656-2.
BARTHEL, Thomas S. The Eighth Land: The Polynesian Settlement of Easter Island (Honolulu: University of Hawaii 1978; původně publikováno v Německu roku 1974
BOERSEMA, J. J. a Diane WEBB. The Survival of Easter Island: Dwindling Resources and Cultural Resilience. Cambridge: Cambridge University Press, 2015, 1 online resource (xvi, 296 pages) : digital, PDF file(s). ISBN 1-316-32195-9.
CONRICH, Ian a Hermann MUCKLER. Rapa Nui: Easter Island Cultural and Historical Perspectives. Berlin, [Germany: Frank & Timme, 2016 - 2016, 1 online resource (251 p.). ISBN 3-7329-9761-8.
HAUN, Beverley. Inventing 'Easter Island'. Toronto: University of Toronto Press, 2017, 1 online resource (355 p.) . ISBN 1-4426-8841-6. Dostupné z: doi:10.3138/9781442688414
MÉTRAUX, Alfred. Easter Island. Geneva: Editions Ferni, [1957], ©1957. 324 stran, 12 nečíslovaných stran obrazových příloh. Lost civilizations.
ROUTLEDGE, Katherine Scoresby. The Mystery of Easter Island: the story of an expedition. 2. ed. London: Sifton, Praed & Co., 1920. 24, 404 s.
RULL, Valentí. Paleoecological research on Easter Island: insights on settlement, climate changes, deforestation and cultural shifts. Amsterdam, Netherlands: Elsevier, 2020, 1 online resource (300 pages). ISBN 0-12-822747-8.
SAHLINS, Marshall. Islands of history. Published 1985. Chicago: University of Chicago Press, 1987 - 1985, xix, 180. ISBN 978-0-226-73358-6.
SAHLINS, Marshall. How "natives" think: about Captain Cook, for example. Chicago: University of Chicago, 1995, x, 318 s. ISBN 0226733688.
SIIKALA, Jukka. Cult and Conflict in Tropical Polynesia: a Study of Traditional Religion, Christianity and Nativistic Movements. Helsinki: Suomalainen Tiedeakatemia, 1982, 308 stran : mapy, tabulky, grafy. ISBN 951-41-0442-0.
SKOTTSBERG, Carl Johan Fredrik. The Natural History of Juan Fernandez and Easter Island, Uppsala 1956, S. 197–438
STINE, Megan., Who. HQ a John. HINDERLITER. Where Is Easter Island?. Penguin Young Readers Group, 2017, 1 online resource (47 pages). ISBN 0-515-15949-2.
TARK, Kristy. Easter Island: plotting number patterns. Huntington Beach, California: Teacher Created Materials, 2018, 1 online resource (35 pages). ISBN 1-4258-5971-2.
TOREN, Christina a Simonne PAUWELS. Living Kinship in the Pacific. New York: Berghahn Books, 2017, viii, 266 stran : grafy, tabulky, černobílé fotografie 24 cm. ISBN 978-1-78533-520-4.
WAXMAN, Laura Hamilton. Mysteries of Easter Island. Minneapolis: Lerner Publications, 2018, 1 online resource (32 pages) : illustrations, maps. ISBN 1-5124-4917-2.
ZIZKA, Georg. Changes in the Easter Island Flora – Comments on Selected Families, v Courier Forschungsinstitut Senckenberg, díl 125, Frankfurt a. M. 1990, S. 189–207
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
23.11.2021 13:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu