Dokumenty o vystěhování sedláků v 50tých letech ve Středočeském kraji
Text dotazu
Dobrý den, četla jsem knihu Akce K o vystěhovaných selských rodinách. Nikde jsem v knize nenašla selské rodiny z okresu Nymburk a Jičín. V jaké literatuře bych se mohla o těchto lidech dozvědět více? Děkuji předem za odpověď, přeji hezký den
Odpověď
Dobrý den,
obecně k tématu bych doporučila další literaturu zejména od Petra Blažka a Karla Jecha, kde by se mohly nacházet zmínky i o Středočeském kraji:
• BLAŽEK, Petr a Michal KUBÁLEK, ed. Kolektivizace venkova v Československu 1948-1960 a středoevropské souvislosti. Praha: Česká zemědělská univerzita, 2008. ISBN 978-80-7363-226-7.
• JECH, Karel. Kolektivizace a vyhánění sedláků z půdy. Praha: Vyšehrad, 2008. Moderní dějiny. ISBN 978-80-7021-902-7.
• KAPLAN, Karel. Proměny české společnosti (1948-1960). Část druhá, Venkov. Praha: Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, 2012. ISBN 978-85-8275-155-3.
• RŮŽIČKA, Miloslav a Tomáš RŮŽIČKA. Vyhnanci II: Akce " kulak": zločin proti lidskosti!: Miroslav Růžička, 2011.
Tématem se zabývá také Ústav pro studium totalitních režimů, např. zde:
• ROKOSKÝ, Jaroslav a Libor SVOBODA, ed. Kolektivizace v Československu. Praha: Ústav pro studium totalitních režimů, 2013. ISBN 978-80-87211-96-0. Dostupné online z: https://www.ustrcr.cz/publikace/jaroslav-rokosky-libor-svoboda-eds-kolektivizace-v-ceskoslovensku/ [26. 9. 2022]
Přímo Nymburka se pak dotýká bakalářská práce Lucie Rajlové:
• RAJLOVÁ, Lucie. Kolektivizace zemědělství na nymburském okrese 1948-1953. Praha, 2012. Bakalářská práce. Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd. Dostupné online z: http://hdl.handle.net/20.500.11956/40941 [26. 9. 2022]
Podobně zpracováno je také nedaleké Mladoboleslavsko:
• PURTEKOVÁ, Lenka. Kolektivizace zemědělství na Mladoboleslavsku a příklad obce Bukovno. Brno, 2014. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta. Dostupné online z: https://is.muni.cz/th/soxti/ [26. 9. 2022]
Jinak se dá předpokládat, že značné množství materiálu (kde byste vyčetla konkrétnější informace) dosud leží nezpracováno v archivech...
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
26.09.2022 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu