Dokumenty II. Vatikánského koncilu
Text dotazu
obsah dokumentů
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme za opožděnou odpověď  - její zdržení bylo způsobeno provozními důvody (stěhování oddělení).
Z druhého vatikánského koncilu vzešlo celkem 16 dokumentů: 4 konstituce (Sacrosanctum Concilium – o posvátné liturgii, Lumen gentium – věroučná konstituce o církvi, Dei Verbum – věroučná konstituce o Božím zjevení, Gaudium et spes – pastorální konstituce o církvi v dnešním světě), 9 dekretů (Ad gentes – o misijní činnosti církve, Presbyterorum ordinis – o službě a životě kněží, Apostolicam actuositatem – o apoštolátu laiků, Optatam totius – o výchově ke kněžství, Perfectae caritatis – o obnově řeholního života, Christus Dominus – o pastyřské službě biskupů v církvi, Unitatis redintegratio – o ekumenismu, Orientalium Ecclesiarum – o katolických východních církvích, Inter mirifica – o hromadných sdělovacích prostředcích) a 3 deklarace (Gravissimum educationis – o křesťanské výchově, Nostra aetate – o vztahu církve k nekřesťanským náboženstvím, Dignitatis humanae – o náboženské svobodě). Stručné shrnutí některých koncilních dokumentů najdete ve Wikipedii (viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Druh%C3%BD_vatik%C3%A1nsk%C3%BD_koncil#Konciln.C3.AD_dokumenty; doporučujeme i podrobnější zpracování v anglickojazyčné Wikipedii: https://en.wikipedia.org/wiki/Second_Vatican_Council). Texty samotných dokumentů v českých překladech jsou dostupné na stránkách http://www.vatican.va/archive/hist_councils/ii_vatican_council/index.htm. Pro získání podrobnějších informací doporučujeme následující publikace:
PESCH, Otto Hermann. Druhý vatikánský koncil: 1962-1965: příprava, průběh, odkaz. Překlad Karel Floss. Vyd. 2. Praha: Vyšehrad, 2014. 435 s. ISBN 978-80-7429-398-6.
KRÁTKÝ, Stanislav. Druhý vatikánský koncil a jeho poselství. 1. vyd. Praha: Vyšehrad, 1970. 62, [2] s. Život; Sv. 1.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.10.2015 22:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu