Dokončovací nebo dokončující práce?
Text dotazu
Správný název je "dokončovací práce" nebo "dokončující práce"?. V kontextu s názvem stavebního objektu v projektové dokumentaci - Nosné konstrukce, Vnitřní konstrukce a Dokončující(vací) práce.
Odpověď
Dobrý den,
Slovník současné češtiny uvádí v souvislosti se stavebními pracemi spojení „dokončovací práce“
Viz výklad hesla na str. 131:
dokončit, sloveso dokonavé = dovést ke konci, ukončit (dokončit výzkum, dokončit školu/studia)
dokončovat, sloveso nedokonavé (Kapela dokončuje své druhé album)
DOKONČOVACÍ, přídavné jméno, (dokončovací stavební práce)
Pramen:
Slovník současné češtiny. Brno: Lingea, 2011. 1. vydání. 1085 s. ISBN: 978-080-087471-27-2.
Ve Slovníku spisovného jazyka z roku 1989 je uvedeno:
DOKONČOVACÍ, přídavné jméno, sloužící k dokončování: dokončovací práce, technické: dokončovací soustruhy
Pramen:
BĚLIČ, Jaromír. Slovník spisovného jazyka českého. I. A-G. Praha: Academia, 1989. 555 s.
Protože jsme knihovníci, nikoliv jazykoví odborníci, doporučujeme se dále obrátit pro podrobnější jazykový výklad na poradnu Ústavu pro jazyk český Akademie věd http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
17.04.2014 09:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu