Doklady k sňatku v roce 1850
Text dotazu
Prosím o zjištění, jaké doklady byly nutné k uzavření sňatku kolem roku 1850 v Čechách. Můj předek žil v Novém Dvoře u Jaroměřic, on i nevěsta museli doložit křestní list a v matrice je vedle těchto uveden ještě jeden dokument, jehož název je složený z dvou slov, Heirats - ?, byl vydán asi měsíc před sňatkem. O co by se mohlo jednat? (Nevěsta nebyla podle tehdejších předpisů považována za plnoletou.). Děkuji a zdravím!
Odpověď
Dobrý den,
Heirats - =svatební, pro identifikaci dokumentu je tedy stěžejní právě ono druhé slovo.
Do roku 1867 bylo k uzavření sňatku třeba získat tzv. politický konsens, tj. souhlas orgánu veřejné správy. Podstatou jeho udělení byl předpoklad, že ženich bude schopen uživit rodinu, zároveň mohl být odepřen při pochybách o mravní a fyzické způsobilosti dotyčného jedince ke sňatku.
Určitá omezení pro sňatky existovala také například u osob některých profesí  - úředníků, učitelů, vojáků, četníků, finanční stráže apod.
Pokud nevěsta nebyla plnoletá, potřebovala ke svatbě souhlas otce (popř. zákonného zástupce nebo úřadu, pokud by otec nežil).
Vdávat a ženit se nesměli ani příbuzní, v určitých případech bylo možno za tímto účelem získat dispens.
Více viz např.:
Peterka, Josef: Cesta k rodinným kořenům. Praktická příručka občanské genealogie, Praha 2006
Dějiny českého a československého práva do  roku 1945, Praha 1999
Klabouch, Jiří: Manželství a rodina v minulosti, Praha 1962
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
03.04.2014 10:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu