Dohledání zákonného článku 25/1890
Text dotazu
Vážení,
dovoluji si obrátit se na Vás s dotazem, zda a kde by bylo možné dohledat zákonný článek 25/1890.
Tímto zákonným článkem byly v roce 1890 zřízeny královské tabule (soudní tabule / súdne tabule) v Budapešti, Debrecínu, Rábu, Košicích, Kluži, Târgu Mureș , Velkém Varadínu, Pětikostelí, Bratislavě, Segedínu a Temešváru.
(Jedná se mi pak o konkrétní §, kterým který se týkal Košic a Bratislavy).
Soudní tabule v Košicích a Bratislavě pak byly v roce 1918 tzv. recepční normou recipovány do československé soudní soustavy a po sjednocení soudní soustavy v roce 1928 se z nich staly, spolu s pražským a brněnským, vrchní soudy ( resp. na Slovensku označované jako "hlavné súdy").
Domnívám se, že daný zákonný článek by mohl být zveřejněn, ale nejsem si tím zcela jist, buď Zákonníkem zemským anebo Věstníkem vládním pro korunní zemi Uherskou. Nejsem si však zcela jist, zda k tomuto způsobu zveřejňování docházelo ještě v roce 1890.
Závěrem dodávám, že tento zákonný článek mohl být označován také 25:1890 nebo XXV/1890, případně XXV:1890. Pochopitelně také, jako zák. č. nebo z. č.
Pokoušel jsem se digitalizovanou sbírku uherských předpisů z roku 1850 dohledat, avšak zatím bezvýsledně.
Předem tedy děkuji za Vaši pomoc.
Odpověď
Dobrý den, odpovídáme na Váš dotaz, který jste poslal prostřednictvím služby PSK:
Bohužel se nám nepodařilo zjistit,  kde text zákonného článku hledat. Různé zdroje sice o článku mluví, uvádí však ale jen informace, čeho se článek 25/1890 týkal, např. ukázky zmínek níže.
Doporučovali bychom ještě zkusit poslat dotaz do Národního archivu ČR https://www.nacr.cz/.
Pokud jde o soudy na Slovensku byla vláda zmocněna zákonem ze dne 3. dubna 1919. č. 188 Sb. z. a n., aby po rozumu  zák. čl. XXV. 1890 prozatím nařízením stanovila počet, sídla a obvody soudních tabulí na Slovensku a podle potřeby určila hranice jednotlivých soudních obvodů, dokud zák. čl. XXV. 1890 nebude nahrazen novým zákonem.
Zdroj: Statistika soudnictví civilního z Čech, Moravy a Slezska za léta 1922-1926, ze Slovenska a Podkarpatské Rusi za léta 1925-1926. Praha: Stát. úřad statistický, 1929, s. 3. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:afa0e8e5-5e63-463b-b92b-fc84a86753a6
Královské soudní tabule měly vnitřní strukturu upravenu z. č. 25/1890. Jednalo se o civilní a trestní soudy druhé a třetí instance. Skládaly se z předsedy, podpředsedy, radů, nadpočetných soudců, tajemníka předsedy, podsoudců, zapisovatelů a podnotářů se soudcovskou zkouškou...
733 I. Stipta, Dejiny, s. 116-118; L. Bianchi, Dejiny I, s. 175-177.
734 I. Stipta, Dejiny, s. 118-120; L. Bianchy, Dejiny I, s. 360-361.
Čerpáno z: ŠALAK, Boris. Organizace soudnictví v Rakousku ve druhé polovině 19. století: Disertační práce. Praha: Univerzita Karlova, Právnická fakulta, Katedra právních dějin, 2017.
https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/94053/140057683.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.03.2023 16:54
Jan Pešula píše:
Úterý 28.03.2023 15:46
Uherský zákon XXV/1890 je v textové podobě v maďarštině na stránce https://net.jogtar.hu/[…]/ezer-ev-torvenyei%3Fpagenum%3D33 .
Proklikl jsem se tam ze stránky https://konyvtar.parlament.hu/[…]/a-jogforrasi-rendszer-multja . Je také v maďarštině, ale pokud si zadáte do překladače kapitolu Döntvény, najdete tam přehled vývoje uherského/maďarského soudnictví s odkazy na několik podobných zákonů, budou-li Vás zajímat.
Pak je tu přehledová stránka s odkazy na různé předpisy - https://konyvtar.parlament.hu/jogforrasok-osszefoglalo - a vyhledávač v zákonech https://net.jogtar.hu/ezer-ev-torvenyei , kde do políčka můžete zadat např. XXV 1890 (nebo jiný výraz) a zobrazí se zákon v textové podobě, viz odkaz na začátku. Úplně na vrcholu je stránka https://konyvtar.parlament.hu/jogforrasok . (Odkazy sem dávám hlavně proto, aby je v případě zájmu o maďarské zákonodárství nikdo nemusel hledat znovu - nebylo to úplně jednoduché.)
Snad Vám to takto pomůže. Hodně zdaru.
PSK - admin píše:
Úterý 28.03.2023 16:16
Dobrý den,
děkujeme Vám za doplnění informací k dotazu.
Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu