Dohledání malíře obrazu
Text dotazu
Dobrý den, mohu se optat kde zjistím jaký malíř namaloval obraz co mám doma, když nemohu rozluštit podpis?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
domníváme se, že pro identifikaci výtvarníků by bylo nejlepší kontaktovat odborníky, např. pracovníky některé z výtvarných galerií, výtvarně zaměřeného muzea, specializované prodejny starožitností, případně aukční síně, kterým při určení autora zajisté mohou pomoci i další informace vyplývající z konkrétního obrazu, např. technika, jakou je obraz namalován, výtvarný styl, zobrazený motiv atd. Na české výtvarné umění se např. specializuje České muzeum výtvarných umění, resp. Galerie středočeského kraje (GASK), sbírku českého i zahraničního výtvarného umění buduje Národní galerie (https://www.ngprague.cz/o-nas/stranka/knihovna).
Obrazy mohou být signované plným jménem malíře (např. http://www.eantik.cz/cz/detail.aspx?did=38375) nebo pouze iniciálami či různými zkratkami.
Pro české výtvarné umělce existují publikace, které uvádějí i jejich signatury:
* PAVLIŇÁK, Petr. Signatury českých a slovenských výtvarných umělců. Ostrava : Výtvarné centrum Chagall, 1995. 263 s. ISBN 80-901752-0-1.
* RYTÍŘ, Václav. Malířské signatury. 6. (upravené) vyd., v nakladatelství T & M 1. Praha : Toužimský & Moravec, 2008. 144 s. ISBN 978-80-7264-097-3.
* RYTÍŘ, Václav. Malířské signatury. Díl 1. 5. vyd. [Pardubice] : M. Rytířová, 1944. 16 s.
* RYTÍŘ, Václav. Malířské signatury. Díl 2. 5. vyd. [Pardubice] : M. Rytířová, 1944. 19 s.
* RYTÍŘ, Václav. Malířské signatury. Díl 3. 5. vyd. [Pardubice] : M. Rytířová, 1944. 8 s.
* RYTÍŘ, Václav. Malířské signatury. Díl 4. 5. vyd. [Pardubice] : M. Rytířová, 1944. 10 s.
Signatury jsou občas uvedeny i ve Slovníku českých a slovenských výtvarných umělců:
* Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950- . Ostrava : Výtvarné centrum Chagall, 1998- Pro zahraniční výtvarníky je možné využít následující publikaci, která také u některých autorů obsahuje i jejich signatury:
* BÉNÉZIT, Emmanuel. Dictionnaire critique et documentaire des peintres, sculpteurs, dessinateurs et graveurs de tous le temps et de tous les pays par un groupe d'écrivains spécialistes français et étrangers. Nouvelle éd.,  entièrement refondue sous la direction de Jacques Busse. Paris : Gründ, 1999. 14 sv.
Můžete vyzkoušet i databázi dostupnou na internetu, např. http://www.signaturymaliru.cz/index.php - pro práci s databází je nutná registrace.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
06.06.2016 17:06
Vendy Kekulajda píše:
Sobota 16.12.2017 17:29
Dobrý den,
mám obraz krajiny s podpisem WO.61. Nepodařilo se mi bohužel nikde najít autora.
Pomůžete prosím
PSK - admin píše:
Pondělí 18.12.2017 16:13
Dobrý den,
odpověď naleznete ve svém e-mailu, služba PSK
Ondrackova píše:
Pátek 26.10.2018 14:38
Dobry den, mam doma obraz a nepodarilo se mi zjistit autora..poradite mi kam dilo zaslat k rozlusteni signatury?
Dekuji
PSK - admin píše:
Úterý 05.11.2019 14:08
Dobrý den,
odpověď naleznete ve svém e-mailu, služba PSK
Lucie Miková píše:
Neděle 27.10.2019 22:55
Zdravím. Zajímalo by mě jestli malíř Gborný byl známý?? Případně jestli by se dal jeho obraz prodat ? Podpis na obrazu Gborný 1963 . Děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 31.10.2019 16:23
Dobrý den,
malíře Gborného (zkusili jsme také G. Borného) se nám bohužel v našich zdrojích nepodařilo nalézt. Pro vyhledávání jsme použili různé biografické zdroje, slovníky výtvarných umělců, plnotextové vyhledávání v našich digitálních knihovnách Kramerius (http://kramerius.nkp.cz), informační systém abART (http://abart-full.artarchiv.cz/), Google Knihy (https://books.google.cz), volný internet a další.
Podle výsledků vyhledávání, které byly i na volném internetu téměř nulové, se domníváme, že mohlo možná dojít ke špatnému přečtení nebo identifikaci příjmení malíře. Pokud by tomu tak bylo, dejte nám, prosím, vědět a my bychom se ještě znovu pokusili malíře dohledat.
Můžete se zkusit ještě obrátit na některé odborné instituce z oblasti výtvarného umění, např. Knihovnu Národní galerie v Praze (https://www.ngprague.cz/knihovna), Knihovnu Uměleckoprůmyslového musea v Praze (https://www.knihovna.upm.cz/cs/) nebo Knihovnu Akademie výtvarných umění v Praze (https://www.avu.cz/[…]/knihovna). Národní galerie provádí pro veřejnost i odborné posuzování děl (nikoliv však finanční ohodnocení díla, k tomu slouží aukční síně), http://www.mc-galerie.cz/[…]/, tato služba je ovšem zpoplatněna.
Václav píše:
Středa 08.01.2020 13:58
Dobrý den
Našel jsem obrázek 20 X 30cm. Je na něm podepsán autor Smělý. Můžete mě říci kdo to byl?
NA obrázku je dům a okolo něj cesta.
Děkuji
PSK - admin píše:
Čtvrtek 09.01.2020 16:54
Dobrý den,
bohužel jsme žádného malíře s příjmením Smělý nenašli.
Můžete se zkusit zeptat na této stránce:
http://www.signaturymaliru.cz/index.php
Případně můžete zkusit nějakou aukční síň, např. tuto:
https://www.galerie-narodni.cz/cs/informace/
Je také možné, že autorem obrazu není nikterak známý malíř.
Dominik píše:
Neděle 12.01.2020 20:59
Dobrý den,
Mám obraz s motivem selské rodiny shromážděné kolem matky držící v náručí novorozeně. Scéna se odehrává při nároží domu, kde všichni stojí a kromě "rodiny?" jsou zde vyjeveni i "sousedé?". Nedaří se mi dohledat informace o malíři, který zanechal na zadní straně plátna signaturu E. Denk 1862. Velmi rád bych zjistil o jaký obraz a autora se jedná, děkuji za pomoc.
PSK - admin píše:
Úterý 14.01.2020 17:20
Dobrý den,
velice se Vám omlouváme, ale autora obrazu se nám nepodařilo dohledat.
S pozdravem PSK
Lukas píše:
Sobota 14.11.2020 20:09
Signatura J.K
PSK - admin píše:
Středa 18.11.2020 12:10
Dobrý den,
inInicály J.K. používala k podpisu řada českých a slovenských umělců. např. Jiří Kaucký, Jaroslav Kerles, Josef Kitzler, Jiří Klein, Jan Knebl, Josef Kočí, Jiří Kolář, Jan Kotěra, Jarmila Koubová, Jan Koula.
Pokud bychom měli obrázek signatury z Vašeho obrazu, mohli bychom ji porovnat s obrázky uměleckých signatur v literatuře. Avšak takové určení autora je bez záruky. Pro určení autora obrazu je třeba se obrátit na odborníky.
Vzory signatur českých a slovenských umělců naleznete v těchto publikacích:
MALÁ, Alena a PAVLIŇÁK, Petr. Signatury českých a slovenských výtvarných umělců. Ostrava: Výtvarné centrum Chagall, 2010. ISBN 978-80-86171-40-1. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:8413ce10-477e-11e5-8851-005056827e51
RYTÍŘ, Václav. Malířské signatury. Praha: Toužimský & Moravec, 2008. ISBN 978-80-7264-097-3. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:f72610ca-2402-41be-9330-cff7a6589c02
Zde si můžete podle tvaru a formy písma zkusit předběžně zjistit, o kterého autora by se mohlo jednat. Přesně Vám s určením autora pomohou např. v některé z uměleckých galerií.
Další zdroje naleznete v dotazu PSK (https://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/dohledani-malire-obrazu).
Matoušková Monika píše:
Neděle 24.01.2021 19:33
Dobrý den, mám krásný obraz s vyobrazením větrného mlýna u řeky. Na rámu je kovová cedulka se jménem a datem a obraz je podepsán- Julius Mark. Žádné informace se mi nepodařilo dohledat. Nepomohli by jste?
Předem moc děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 25.01.2021 16:22
Dobrý den,
bohužel jméno malíře Julius Mark jsme nikde neověřili. Napadá nás, že by se mohlo jednat o obraz autora Julia Mařáka. Věnoval se krajinomalbě a tvořil v 2. polovině 19. století.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Julius_Ma%C5%99%C3%A1k
Podpis autora např. zde: https://www.galerieplatyz.cz/[…]/julius-marak-lesni-mytina-6761
Barbara Šmicová píše:
Úterý 27.04.2021 08:02
Dobrý den, měla bych zájem o pomoc při rozluštění signstury na obrazu. Klidně i placenou službu, nevíte, kam se obrátit? Moc děkuji, BS
PSK - admin píše:
Úterý 27.04.2021 08:46
Dobrý den,
můžete zkusit pátrat např. v těchto zdrojích:
*MALÁ, Alena a Petr PAVLIŇÁK. Signatury českých a slovenských výtvarných umělců. Ostrava: Výtvarné centrum Chagall, 2010. ISBN 978-80-86171-40-1. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:926ed310-0048-11e5-9d6f-005056827e51
*Informační systém abART - http://abart-full.artarchiv.cz/
*http://www.galerie09.cz/signatury/seznam-n/autori-n.html
Nebo se obrátit na galerie, které nabízejí posuzování uměleckých děl (zde se jedná převážně o placené služby nebo služby spojené s náseldným prodejem Vašeho díla).
Např.:
http://www.mc-galerie.cz/[…]/
https://www.galeriekodl.cz/cz/jak-nabidnout-obraz.html
https://www.galerieplatyz.c[…]vase-umelecke-dilo-do-aukce
https://www.galerie-narodni.cz/cs/informace/
Ivana píše:
Pondělí 25.07.2022 14:52
Dobrý den, obraz zimní krajinka s chaloupkou, malba je jakoby nějakým perem a vybarvená pastelovými barvami. Podpis je -NOVO-
mám obraz takto malovaný s dětským motivem. děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 26.07.2022 12:19
Dobrý den,
k identifikování autora obrazu mohou být nápomocny různé online databáze signatur umělců. V případě zahraničních umělců můžete zkusit např. následující zdroje:
https://artistssignatures.com/
https://www.signaturefinder.com/
Pro vyhledávání českých umělců můžete zkusit následující portály (druhý z nich k prohlížení vyžaduje registraci):
https://www.galerie09.cz/signatury/abeceda.html
http://www.signaturymaliru.cz/index.php
Určitě Vám ale doporučujeme obrátit se také na zkušenější aktéry v této oblasti. Můžete zkusit využít služby profesionálních institucí a společností a kontaktovat např. některou z výtvarných galerií (zde: https://www.cz-museums.cz/adresar/) nebo aukčních síní (např.: https://www.dorotheum.com/cz/c/chci-prodat-15/
https://www.galerie-narodni.cz/cs/informace/
http://www.svet-umeni.cz/aukcni-sine-a-galerie/).
Natrefili jsme i na portál laických nadšenců umění a sběratelství, na kterém po registraci můžete uveřejnit fotografii podpisu na obraze a ve fóru se tak obrátit na zapojené diskutující (portál naleznete zde: https://www.sberatel.com/diskuse/). Další možností je ještě návštěva prodejen starožitnictví, kde Vám třeba personál poradí, jaký způsob zjištění autora by využili oni, s čím mají zkušenosti apod.
Připojujeme také odkazy na dvě starší odpovědi služby Ptejte se knihovny na podobné dotazy, kde naleznete i tipy na doporučenou literaturu:
https://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/dohledani-malire-obrazu
https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/autor-obrazu
S pozdravem služba PSK
Ivo píše:
Neděle 20.11.2022 15:25
Dobrý den, mám obraz, na kterém je malý chlapec, který pije vodu z potoka, stádo ovcí a pes a také nějací lidé pracující na poli. Můžete mi prosím poradit kdo by mohl být autorem? Obraz pochází z bývalé Jugoslávie. Mockrát díky
PSK - admin píše:
Úterý 22.11.2022 16:25
Dobrý den,
bohužel, nejsme schopni podle popisu určit autora obrazu. Motiv, jak ho popisujete, je poměrně hojně rozšířený, a pokud se jedná o jugoslávského autora, bude určování pravděpodobně ještě komplikovanější.
Jugoslávii navštívil a práce na poli maloval z českých autorů např. Oldřich Kerhart (https://www.galerie-narodni.cz/[…]/), ale také řada dalších.
Můžete zkoušet vyhledávat na akčních portálech nebo stránkách aukčních síní, také podle stylu malby.
V případě, že neuspějete, pak bychom Vám doporučili kontaktovat některou z aukčních síní nebo přímo Národní galerii, která také posuzuje autorská díla. Např.:
Aukční síň Galerie Národní 25
https://www.galerie-narodni.cz/cs/informace/
Aukceobrazy.cz
http://www.aukceobrazy.cz/cz/znalecke-posudky/
Národní galerie
https://ngp-prod.brainz.cz/[…]ckych-del-pro-verejnost.pdf
Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy
https://www.ktf.cuni.cz/KTF-2344.html
Petra píše:
Čtvrtek 07.09.2023 08:28
Dobrý den, velký obraz na plátně Prahy podpis MIK , chtěla bych znát autora, nemohu dohledat, děkuji
PSK - admin píše:
Pátek 08.09.2023 08:57
Dobrý den,
ve slovnících výtvarných umělců jsme dle uvedeného podpisu („MIK“) umělce nedohledali. Pro odborné poradenství z této oblasti Vám odporučujeme kontaktovat některou z galerií, kde Vám podají informace v souvislostech. Odkazy na galerie naleznete v komentářích výše.
Zdroje:
MALÁ, Alena a Petr PAVLIŇÁK. Signatury českých a slovenských výtvarných umělců. Ostrava: Výtvarné centrum Chagall, 2010, 360 s.
RYTÍŘ, Václav. Malířské signatury. Praha: Toužimský & Moravec, c2008, 144 s.
Eva Hondlíkova píše:
Pátek 21.06.2024 21:43
Dobrý den,
V pozůstalosti jsme našli obraz s podpisem Frank W 35. Nevíte o jakého autora se mohlo jednat? Na googlu jsem našla pouze amerického malíře Frank W. Benson.
Děkuji
EH
PSK - admin píše:
Středa 26.06.2024 17:54
Dobrý den,
zasíláme tipy:
https://www.worthpoint.com/[…]on-painter-artist-245694144
https://www.askart.com/[…]/Frank_W_Gordon.aspx - podpis jsem nenašla
https://www.imdb.com/name/nm0602848/
https://www.mutualart.com/[…]/1539F316EA22DE4E
https://www.invaluable.com/[…]/
https://en.wikipedia.org/wiki/Francis_William_Wilkin
https://www.askart.com/[…]/Frank_Will.aspx
Pokud se nedá obraz spojit s žádným z autorů, budete se muset obrátit na profesionály.
Hledal jsme v :
https://wbis.degruyter.com/basic-search
https://cs.isabart.org/
• RYTÍŘ, Václav. Malířské signatury. Vyd. 5., V nakl. Ivo Železný 1. Praha: Ivo Železný, 2001. 185 s. ISBN 80-237-3638-8.
Tipy, kam se obrátit:
https://www.galerie-narodni[…]OBjGjOT023MSqBoCbxwQAvD_BwE
https://www.aukceaukci.cz/o[…]Xb9IlJkl_eh3axoC0z0QAvD_BwE
https://www.acb.cz/cs/oceneni
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu