dohledání dokumentů v NK
Text dotazu
Dobrý den, nejsem z Prahy a tedy ani registrovaná, ale zkoušela jsem najít tři publikace, které jsem dostala, abych z nich něco zpracovala. Bohužel se mi nikde nedaří je najít. Nejsem si jistá, že ve Vaší knihovně hledám všude, kde se dá, proto jsem Vás chtěla poprosit, zda by bylo možné mi napsat, jestli se to u Vás opravdu někde nenachází. Jedná se o :
Holmes, T. H., Rahe, R. H.: The Social Readjustment Rating Scale. Journal of Psychosomatic Research 1967, 11, 213 – 218.
Myers, D. G., Diener, E. (1997): The pursuit of happiness. Scientific American, Special issue The Mind, 7, 1, 44 – 52.
Schmied, L.A., Lawler, K.A:: Hardiness, type A behavior and the stress-illness relation in working woman. J. Person. Social. Psychol. 1986, 51, 6, 1218 - 1223
Moc děkuji za případné informace.
Odpověď
Dobrý den,
v případě dohledávání článků z konkrétních periodik si jejich přítomnost ve fondu NK ČR můžete ověřit pomocí Online katalogu Národní knihovny ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc).
Pokud je katalogu nenaleznete, jsou Vám u čísel do roku 1995 k dispozici Naskenované katalogy Národní knihovny ČR (http://katif.nkp.cz/). Zde je uložen katalogizační lístek Journal of personality and social psychology pod signaturou Pc 3930.
Pro ověření, zda je odborné periodikum k dispozici v elektronické podobě, můžete využít Elektronickou knihovnu časopisů (http://ezb.nkp.cz/). Pro vyhledání plných textů periodik a monografií z fondu NK ČR v češtině, ruštině a němčině můžete využít digitální knihovnu Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/). Pro vyhledání dalších digitalizačních projektů českých knihoven můžete využít služeb Registru digitalizace (http://www.registrdigitalizace.cz/). Volné dokumenty je možné vyhledávat například v digitální knihovně HathiTrust (http://www.hathitrust.org/), prostřednictvím Google knih (http://books.google.cz), nebo pomocí projektu Internet Archive (http://archive.org/).
Jestliže požadovaný ročník nebo periodikum nejsou k nalezení v žádném z těchto zdrojů, máte možnost vyhledávat pomocí souborných katalogů ve fondu dalších knihoven. České knihovny prohledává Souborný katalog České republiky (http://aleph.nkp.cz/cze/skc) a Jednotná informační brána (http://www.jib.cz). Tímto způsobem je k nalezení Journal of psychosomatic research (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000095858&local_base=SKC). Dále můžete buď využít služeb konkrétních knihoven, nebo si nechat zaslat kopii článku pomocí Meziknihovní výpůjční služby (http://www.nkp.cz/sluzby/chci-sluzbu/ziskat-knihu-nebo-kopie-z-jine-knihovny). Této služby můžete využít i v případě, že dokument nenaleznete v žádné knihovně na území České republiky a zažádat si prostřednictvím Mezinárodní meziknihovní výpůjční služby o zaslání ze zahraničí. MVS je dle zákona č. 257/2001 Sb. bezplatná, knihovny však mohou požadovat úhradu vynaložených nákladů, které se v jednotlivých knihovnách různí.
Je také vhodné využívat běžné vyhledavače. V případech neúplné nebo nesprávné citace mohou být nápomocny při jejím dohledání. Toho můžete využít například v případě dohledávání článku The pursuit of happiness. Prostřednictvím vyhledavače můžete nalézt oficiální stránky Davida G. Myerse, kde uvádí svou úplnou bibliografii (http://www.davidmyers.org/Brix?pageID=3).
Vyhledávat lze nejen podle dokumentu, ve kterém se článek nalézá, ale také podle názvu či autora článku (příp. klíčových slov). K tomu můžete využít nejen jmenovaných zdrojů, ale také licencovaných databází, které Vaše knihovna nabízí. Národní knihovna zpřístupňuje tyto zdroje: http://www.nkp.cz/sluzby/chci-sluzbu/vyuzivat-licencovane-databaze.
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.05.2013 12:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu