-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
zajímalo by mě, kdy se objevil dezert rakvička a věneček. Lze to nějak dohledat? Nenašla jsem encyklopedii cukrářství ani dortů a dezertů a v archivu není oborový časopis cukrářů dostupný.
Děkuji a přeji pěkný den
Dobrý den,
Prověřili jsme řadu dostupných slovníků, kuchařek a publikací věnujících se dějinám české gastronomie, jednoznačnou odpověď na Váš dotaz se nám ovšem najít nepodařilo.
Každopádně se zdá, že názvy obou dezertů vznikly v návaznosti na tvar obou těchto druhů pečiva, a to pravděpodobně v 19. století. Termín „věneček“ používá již Marie Dobromila Rettigová ve své Domácí kuchařce, v jasné návaznosti na tvar onoho zákusku: „Utluč a prosej libru cukru, udělej po třech bílcích sníh, s tím ten cukr na půl hodiny míchej, dej pak do toho z jednoho citronu šťávu, též oloupej a na drobné nudličky pokrájej půl libry sladkých mandlí a na teplém místě nech dobře usušit; dej pak do toho, dělej z toho věnečky, obloučky a hromádečky (…)“ (v domácí kuchařce nalezneme několik receptů na zákusky s názvem „věnečky“).
V případě rakvičky jsme recept v dostupných starých kuchařkách nedohledali, jistým vodítkem by ovšem mohla být definice v Příručním slovníku jazyka českého, vydaném v letech 1935-1957 („cukrářský výrobek v podobě rakvičky“). Vzhledem k tomu, že slovníky jsou sestavovány s ohledem na zažitá slova a málokdy reflektují čerstvě vzniklé novotvary, skutečnost, že se vysvětlení slova „rakvička“ nachází v publikaci z první poloviny 20. století takřka jednoznačně naznačuje, že v onom období byl již tento dezert delší dobu běžně znám. Jeho název mohl vzniknout z označení formičky, která se používá pro jeho výrobu, a která svým vzhledem skutečně výrazně připomíná miniaturní rakev (viz např. http://www.cukrar-shop.wbs.cz/eshop/foto/615/615714_o_0.jpg). I v některých současných kuchařkách se slovo „rakvička“ používá ve významu blízkém významu slova „formička“: „Rakvičky a jiné formičky. Formičky vymažeme tukem. Žloutky ušleháme dohusta s cukrem, lijeme do formiček. Pečeme na 175°C asi 5 minut a dopékáme dalších 8 minut na 150°C“ (Brussová, K. – Motalová, V.: Sladká kuchařka : české i světové recepty. Olomouc : Agentura Rubico, s.r o., 2003).
Příruční slovník jazyka českého. Praha: Statni nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957.
Rettigová, M. D.: Domácí kuchařka. Praha : Ikar, 2004.
Brussová, K. – Motalová, V.: Sladká kuchařka : české i světové recepty. Olomouc : Agentura Rubico, s.r o., 2003.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
08.09.2015 12:37
V duchu modni dekadence pripominka ztraty svobody a tez “mementa mori”.
Hezky den