Dobrý den, zajímal by mě význam příjmení Plesl, Pleslová
Text dotazu
Dobrý den,
v rámci předmětu literatury, přesněji onomastiky bych se chtěla dozvědět více o příjmení Plesl popř. Pleslová
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Plesl patří  dle knihy "Naše příjmení" mezi příjmení, která byla odvozena z němčiny. Toto příjmení konkrétně ze středohornoněmeckého  bloeze = člověk s lysinou.
Ke konci roku 2016 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 114 mužů a  129 žen s příjmením Plesl/Pleslová. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
*  Naše jména: www.nasejmena.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
03.12.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu