DNA předků
Text dotazu
Dobrý den, syn si nechal udělat DNA s tímto výsledkem. Více jak 70% Chorvatsko. Na umělé inteligenci zjistil tuším faktor I, který vede k prvním osídlencům Evropy. Nachází se ve starých hrobech.
Byli předci první v Evropě? V Chorvatsku jsou po staletí min. 2 vesnice jménem Brich. Je tam i uložern papežem posvěcený meč z r. 780 na jméno hrabě Otto von Brich. Karel Veliký.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny.
Spojitost s faktorem I (nebo spíše haploskupinou) je možná, protože je jednou ze čtyř hlavních haploskupin DNA chromozomu Y, které odpovídají za velkou část patrilineárního původu (mužské linie) Evropy. Haploskupina I je rozšířená ve vícero částech Evropy jako jsou severské země, ve vybraných zemích střední Evropy, a i na Balkánském poloostrově, tudíž jak píšete, dotýká se i Chorvatska. Nicméně ve zdrojích se neuvádí, že by se jednalo o skupiny, které mají svůj původ u prvních obyvatelů Evropy, pouze sděluje, že předky těchto skupin byli obyvatelé z dob paleolitu a neolitu a odkazují na oblasti, ve kterých se už vyskytovali.
Umělou inteligenci je nutno užívat opatrně, protože je stále ještě ve vývoji a zároveň často neuvádí zdroje, ze kterých čerpala – pouze poskládá odpověď spojením různých útržků z internetu, a to může dokonce vytvořit nesprávnou odpověď. Také je dost ovlivněna způsobem pokládání otázek – vezme si z ní jen klíčová slova a na ta odpoví, ale již ne na celou otázku jako jeden komplet. Netušíme, jakým způsobem jste pokládali UI svou otázku, ale v tomto ohledu je zaručeně lepší se obrátit na odborníka v oboru genetiky, který haploskupinu potvrdí. Můžete požádat o pomoc instituci, v níž byl rozbor DNA proveden, třeba s tím poradí anebo odkážou na patřičného odborníka.
Pokud otázkou „byli předci první v Evropě“ míníte své vlastní předky, pak Vám nejsme schopni podat přesné informace. Chorvatsko bylo osídleno už v pravěku, ale stejně s ním i plno dalších oblastí Evropy, a jak popisujeme výše, haploskupinou I oplývá více osídlených oblastí. V současnosti je lidská populace mnohonásobně vyšší než v době pravěku a moderní lidé se z ní rozšířili i po dalších oblastech Evropy, tudíž mezi tyto první obyvatele se řadí velká spousta současníků.
Je možné, že mezi ně patříte, ale to my nemůžeme nijak ověřit. K tomu je potřeba nechat si sestavit vývod z předků (v tomto případě z mužské linie).
Příjmení Brich vzniklo z osobního jména, které je také příjmením Brikcius (z latinského Brictius). Vesnice v Chorvatsku pod názvem Brich jsme nenalezli, pouze několik vesnic s názvem Brist. Ani s dalšími návodnými hesly nám literatura a internetové zdroje nepodaly bližší informace o vesnicích s tímto názvem. Slovo „von“ se spíše používá v německém jazyce jako předložka „z/od/s/…“ tudíž je možné, že pokud vesnice Brich existují, pak mohly být pojmenovány po člověku s jinou než chorvatskou národností. Název rovněž mohl být odvozen nejen od příjmení či jména člověka, ale i na základě jiných faktorů (z významově podobného slova, nějaké konkrétní události aj.).
Použité zdroje
-Semino O, Passarino G, Oefner PJ, Lin AA, Arbuzova S, Beckman LE, et al. (November 2000). "The genetic legacy of Paleolithic Homo sapiens sapiens in extant Europeans: a Y chromosome perspective". Science. 290 (5494): 1155–1159.
-Rootsi S, Magri C, Kivisild T, Benuzzi G, Help H, Bermisheva M, et al. (July 2004). "Phylogeography of Y-chromosome haplogroup I reveals distinct domains of prehistoric gene flow in europe" (PDF). American Journal of Human Genetics. 75 (1): 128–137.
-https://en.wikipedia.org/wi[…]modern_European_populations
-Buchvaldek, M. a kol.: Dějiny pravěké Evropy, SPN, Praha, 1985.
-TICHÝ, Radomír. Dějiny pravěku. Pro učitele dějepisu. Hradec Králové: Gaudeamus, Společnost experimentální archeologie, 2001. ISBN 80-7041-844-3.
-MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010, s. 34. ISBN 978-80-86781-14-3.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Kolín
Knihovna
Datum zadání dotazu
17.07.2023 11:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu