Dobrý den, ráda bych věděla původ a význam příjmení Pisarovič
Text dotazu
Dobrý den, sestavujeme rodokmen naši rodiny a radi bychom vedeli jak vzniklo a odkud by mohlo být naše příjmení.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení nejpodobnější příjmení Pisarovič je příjmení Písařovic. Moldanová (2004) uvádí, že toto příjmení je stejně jako  příjmení Pisarčík, Pisárik, Písaříček, Pisařík a Písařík odvozené od zaměstnání – písař – slovensky pisár.
Co se týče koncovky tohoto příjmení –ovič, Beneš (1998) píše, že toto odvozování vznikalo z nezdomácnělých německých jmen.
Když příjmení Pisarovič vyhledáme na webu kdejsme.cz, který čerpá z dat Ministerstva vnitra, nalezneme zde údaje o četnosti výskytu tohoto příjmení u žen i mužů, rozložení dle jednotlivých krajů či věkový průměr. Vidíme zde, že příjmení se v současnosti vyskytuje především v okrese Břeclav, přičemž toto území se je právě blízko hranic se Slovenskem a s Rakouskem.
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Pisarovi%C4%8D/hustota/
Přesný a jednoznačný původ příjmení nelze určit se stoprocentní přesností, nicméně se domníváme, že výklad uvedený výše je pravděpodobný.
Použité zdroje
• MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
• BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Při zjišťování etymologie příjmení jsme nahlédli i do těchto pramenů:
• MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
• KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
• KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6.
• BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Vyd. 1. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. 355 s. Studie a prameny; sv. 14.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.01.2017 16:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu