Dobrý den rád bych zjistil původ příjmení Iša.
Text dotazu
Dobrý den rád bych zjistil původ příjmení Iša.
Odpověď
Jako nejčastější vysvětlení se vyskytuje, že je to zkrácenina jména František - Išek - Iša (u ženy Františka - Iška). Proto si skladatel Krejčí nebo muzikolog Popelka říkali Iša - jmenovali se oba František. Zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/I%C5%A1a_Krej%C4%8D%C3%AD ; https://www.casopisharmonie.cz/komentare/isa-popelka-rodak-policsky-vzpomina-jaroslav-mihule.html
Na webových stránkách www.nasejmena.cz jsme nalezli také jinou teorii o vzniku tohoto příjmení. V diskuzi uživatel uvádí:
„Dobrý den, toto příjmení pravděpodobně mělo původně podobu Ischa a domnívám se, že tak říkali osobě se jménem Izák. Některé prameny uvádí, že Izákova matka Sára, se původně jmenovala Ischa. Toto jméno má význam smích nebo smát se. Je tedy možné, že toto příjmení vzniklo takto přeneseně. Skutečný původ tohoto příjmení v tomto případě ale lze zjistit pouze z matrik, ve kterých jsou uvedeny osoby z tohoto konkrétního rodu.“
Zdroj: https://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php?id=122843&typ=prijmeni
Bohužel se nám v literatuře nepodařil původ jména ověřit.
Pro více informací se zkuste obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Použité zdroje
BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. ISBN 80-7044-212-3. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:52939740-cd0d-11e3-85ae-001018b5eb5c
BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Vyd. 1. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. 355 s. Studie a prameny; sv. 14.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: Studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
SVOBODA, Jan. Staročeská osobní jména a naše příjmení. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1964.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.03.2022 16:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu