Původ příjmení Juriga
Text dotazu
Dobrý den, prosím o původ a význam slova/příjmení Juriga, děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny.
Starší příručka o původu českých příjmení uvádí, že příjmení Juriga pochází z východního nářečí anebo patří rodinám slovenského nebo polského původu.
(Zdroj: BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962, s. 82.)
Zahraniční portál Forebears ve své databázi příjmení z celého světa eviduje největší výskyt tohoto příjmení právě na Slovensku: https://forebears.io/surnames/juriga. Neuvádí ale vysvětlení původu nebo významu.
Publikace vydaná jazykovědným ústavem Slovenské akademie věd uvádí příjmení Juriga jako odvozeno z křestního jména Juraj (z řeckého „Georgios“ = rolník). Na jiném místě publikace uvádí, že přípona „-iga“ se mohla do slovenského jazykového prostředí dostat valašskou kolonizací. Skupina příjmení s příponou končící na „-ga“ je na Slovensku poměrně početná.
(Zdroj: BALLEKOVÁ, Katarína – SMATANA, Miloslav (eds.). Zo studnice rodnej reči 2. Bratislava: VEDA, 2014, s. 26 a 41. Dostupné online zde: https://www.juls.savba.sk/attachments/pub_studnica_2/studnica2.pdf)
Podle dat Ministerstva vnitra ČR se k roku 2016 nacházelo 162 výskytů příjmení Juriga v celé ČR:
https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Juriga/hustota/ .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
16.06.2023 10:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu