Dobrý den. Prosím o jakoukoli infor. o zbouraném zájez. hostinci U POŘÍČSKÉ BRÁNY v Praze.
Text dotazu
Dnes zde stojí dům Na Poříčí 1059/43, snad postavený v roce 1890. Děkuji za případnou odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
na místě dnešního nárožního domu Na Poříčí 1059/43 (dříve též Těšnov 1/1059) kdysi opravdu stával šenk v těsné blízkosti Poříčské brány – pod tímto názvem ovšem nebyl dohledán, píše se o něm pouze jako o šenku Doroty Ebrmanové. Ta je zmíněna v berní rule z roku 1653 (vydáno 1949, čísla označují rukopisy AHMP):
1/2, Dorota Ebrmanová, b, šenk, 4 zl., 10 kr.
(Č. p. 1059, U Brzobohatých, Na poříčí/Těšnov. Dříve Jiří Felicián Brzobohatý. – 2147, f. 62a; 2201, f. 163b/64a; 2204, f. 40a; 2210, f. 178ab; Sezn. 38, 47; St. III. 258.)
Trochu více to rozvádí Václav Vojtíšek ve Sborníku příspěvků k dějinám hlavního města Prahy:
Č. p. 1059, U Brzobohatých, 1/2, b, šenk, 4 zl., 10 kr.
Dorota Ebrmanová – zdědila po předešl. manž. Bartolomějovi Frant. Zahoříkovi, jenž koupil 5. prosince 1639 za 1500 kop míš. od paní Alžběty z Trnce; ta zdědila 27. srpna 1639 po předešl. manž. Michalovi Jakubovi Harovníkovi ze Sferina, jenž vyženil 11. dubna 1627 s Dorotou, vdovou po Jiřím Feliciánovi Brzobohatém.
Dům a jeho historie jsou popsány také v knize Pavla Novotného Petrská čtvrť dům od domu:
Těšnov 1/1059, Na Poříčí 43 (dříve čo. 41)
Nárožní dům U Brzobohatých vlastnil v 17. století Jiří Felicián Brzobohatý a po něm zde byl šenk Doroty Ebrmanové. Později je zde uváděn dům U TAšků, jako poslední před novoměstskými hradbami a přímo u Poříčské brány. Dům stál na rozsáhlé nárožní parcele, která zahrnovala i současné čp. 1699 a 1757. Po zbourání hradeb byl i tento dům zbourán a pozemek nově rozparcelován a určeny nové uliční čáry. V letech 1890–91 zde byl postaven honosný novorenesanční palác, tzv. Kindlův dům. [...]
Použité zdroje
LÍVA, Václav. Berní rula. Sv. 3, Pražská města. Praha: Archiv bývalé země České, 1949, s. 104.
NOVOTNÝ, Pavel. Petrská čtvrť dům od domu. Praha: Libri, 2008, s. 270 a 432–433. ISBN 978-80-7277-361-9.
VOJTÍŠEK, Václav. Sborník příspěvků k dějinám hlavního města Prahy. Praha: Důchody obce hlavního města Prahy, 1935, s. 258. Dostupné také z: https://www.digitalniknihov[…]97ce-11dd-b8d9-0030487be43a [cit. 11. 4. 2023]
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Praha
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
11.04.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu