Životopis Františka Jungbauera
Text dotazu
Máte v knihovně jeho životopis? Případně kde bych alespoň stručný životopis sehnala? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
sehnat biografické údaje Františku Jungbauerovi je velmi těžké, neboť není uváděn v slovnících českých pedagogů ani významných občanů jižních Čech, kde působil. Nejucelenější informace jsme tak našli v předmluvě a doslovu knihy Hrudka, Bobulka a sluníčko Zlatoočko (2012). Z této knihy Vám citujeme zde uvedené informace:
Fr. Jungbauer se narodil 1. ledna 1895 ve Velkém Záblatí u Českých Budějovic. Byl vynikajícím pedagogem, elementaristou. Jako učitel působil v Humpolci, Soběslavi a Kladně, byl i okresním školním inspektorem v Pelhřimově a vychoval řadu českých učitelů. Jungbauer je autorem významných prací, např.: Vyučování čtení podle Kožíškových poupat; Život ve třídě elementární; Druhý školní rok; Elementární psaní a základy mluvnice; Pěstování žákovy řeči; Sešity malého písaře; Forma tichého projevu v praxi na elementárním stupni aj. Zvláštní pozornost si zaslouží čítanka pro první třídu Doma a ve škole, která vyšla v roce 1936, druhé vydání v roce 1942 a dotisk v roce 1950. Se svými pracemi významně přispěl k vysoké vzdělanosti našeho národa a patřil k předním pedagogům jihočeského kraje. Byl velmi citlivý, inteligentní pedagog, který celý svůj život zasvětil školní práci.
Tento biografický doslov napsala jeho neteř (resp. její maminka byla sestřenicí Fr. Jungbauera), paní PhDr. Anežka Janátová.
Další informace jsme našli v Lidových novinách vydaných 3.3.1941, str. 5, k jeho úmrtí:
V pátek byl pohřben na hřbitově v Soběslavi dlouholetý cvičný učitel soběslavské ho učitelského ústavu František Jungbauer ve věku 46 let. Vynikal ve svém oboru jako horlivý zlepšovatel a napsal řadu odborných spisů týkajících se školní výchovy. Zejména školský rozhlas měl v něm pilného spolupracovníka, vysílaje četné jeho práce ve svém pořadu. Jungbauer, ač ne právě stár, měl za sebou bohatou působnost učitelskou a byl po několik let i okresním školním inspektorem v Pelhřimově. Tohoto úřadu se později zřekl a vrátil s na cvičnou školu do Soběslavě, neboť toto prostředí a přímější vliv na výchovu učitelstva mu byl vítanější.
František Jungbauer zemřel  24.2.1941 v Táboře.
Pokud byste potřebovala ještě více informací, zkuste se obrátit na vhodné instituce, např.:
Národní pedagogické muzeum a knihovna Komenského - http://www.npmk.cz/
Archiv Učitelského ústavu Soběslav (1866) 1870-1948 - https://www.ceskearchivy.cz/statni-okresni-archivy/tabor/soka-tabor-uvod/205-prehled-vyznamnych-archivnich-souboru ; http://badatelna.eu/fond/54969/
Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích - regionální informace - http://www.cbvk.cz/
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.05.2015 22:41
Jaroslav Soldán píše:
Pondělí 25.05.2020 20:55
Máte tam špatně v kolika letech zemřel.
PSK - admin píše:
Úterý 26.05.2020 11:33
Dobrý den, děkujeme za komentář. Údaj v textu jsme upravili.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu