Dobrý den, po kom jsou pojmenovány Malšovice a Malšova Lhota?
Text dotazu
Kdo byl onen Maleš nebo Malša a kdy asi žil?
Odpověď
Dobrý den,
Ludvík Domečka ve své knize Královéhradecko uvádí toto:
"Jméno Malšovic vzniklo z osobního jména Maleč. Byl to nepochybně majitel prvního dvora v Malšovicích. Původně byly v Malšovicích asi jen dvůr a pak mlýn, které náležely k podměstí královéhradeckému již ve 13. století. Od 14. století Malšovice přifařeny byly ke kostelu sv. Antonína, který stál na podměstí na straně východní pod městem. První zmínka o mlýnu činí se r. 1396, kdy byl tu mlynář jménem Jakub. Vedle mlýna byla tehda zahrada špitálu sv. Antonína v Hradci Králové."
Antonín Profous v knize Místní jména v Čechách uvádí toto: "Jméno Malšovice = ves lidí Malšových."
František Ladislav Sál ve své knize Pohádky, pověsti a národní písně Královéhradeckého kraje píše o Malšovicích následující:
"Zakladatelem byl bezpochyby Maleš; (staroslovanská jména byla Males, Malše); statek nebo dvůr slul Malešův; jeho potomci sluli Malešovici (Malšovici); přístavbou budov obytných i hospodářských pro celý rod vznikla osada Malšovice. Dost možno, že některý z těchto Malšoviců byl prvním hospodářem v Malšově Lhotě. Malšovice (10 čísel se 76 obyv.) tvořily část města Hradce n. L. - Domky vystavěné při náhoně na mlýn dostaly jméno dle vodního toku ("Náhonu"). Místo zove se také jinak "Hrázka" poněvadž vznikla na hrázi bývalého rybníka, zvaného "Nový" nebo "Obec". - Pár domků za hradeckým mostem přes Orlici jmenovalo se Zámostí."
Víc informací se mi bohužel nepodařilo dohledat.
Použité zdroje
DOMEČKA, Ludvík. Královéhradecko : místopis soudního okresu královéhradeckého. [Sv. 1] díl 1 část 1. V Hradci Králové: Sbor pro zpracování a vydávání monografií Královéhradecka, 1928, s. 128.
PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : jejich vznik, původní význam a změny. Díl 3, M - Ř. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1951, s. 20.
SÁL, František Ladislav. Pohádky, pověsti a národní písně královéhradeckého kraje. Díl 1. Hradec Králové: K. Machek, 1919, s. 151.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Hradec Králové
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
21.06.2021 12:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu