Dobrý den mohli byste mi prosím sdělit alespoň základní informace o Richardu Landerovi ?
Text dotazu
Nemohu o tomto autorovi nic sehnat a rád bych tyto údaje zadal na Databázi knih. Samozřejmě s uvedeným zdrojem. A kdyby byla k dispozici fotografie, bylo by to prostě úžasné. Děkuji a pěkný den
Odpověď
Dobrý den,
předpokládáme, že chcete dodat autorské údaje k humoristické knížce "Květomluva středoškolská". Tato kniha byla spíše takovým ojedinělým dílem zmíněného autora. Jeho osobnost je spojena především s  výtvarným uměním a loutkovým divadlem. Biografická hesla k této osobnosti můžete nalézt v řadě výtvarných slovníků a biografických slovníků obecně.
Heslo k Richardu Landerovi v knize " Osobnosti Chrudimska":
LANDER, Richard
Středoškolský a vysokoškolský pedagog, malíř a grafik, loutkářský výtvarník Narozen 13.6.1904 v Praze Zemřel 7.11.1982 v Praze
Studia: reálka v Kutné Hoře (1922); malba a užitá grafika na uměleckoprůmyslové škole v Praze (1928)
Zaměstnání: v letech 1928 - 1941 středoškolský profesor kreslení (vletech 1931 - 1937 gymnázia v Chrudimi); v roce 1956 byl jmenován docentem a v roce 1969 profesorem loutkářské scénografie na pražské DAMU (působil zde do roku 1972); v 50. a 60. letech byl také scénografem Ústředního loutkového divadla v Praze (mj. Strakonického dudáka v roce 1958) Veřejná činnost: mnoho let byl místopředsedou Sdružení výtvarníků v Praze, členem redakce časopisů Loutkář a čs. sekce UNIMA
Dílo: uspořádal 14 vlastních výstav (chrudimští zájemci mohli vidět jeho obrazy v roce 1973, 1977, 1984 a 1994) a účastnil se desítek dalších; ilustroval řadu knih (např. Květenu středoškolskou); navrhl výpravy ke 30 hrám, navrhoval plakáty, diplomy, kreslil exlibris Regionální zajímavosti: v Chrudimi tvořil s žáky gymnázia dekorace k divadelní hrám (např. pro Sen noci svatojánské v roce 1937); do Chrudimi se vracel především v době Loutkářských Chrudimí
Literatura: kbz: Richard Lander, Chrudimský kraj"
KOBETIČ, Pavel. Osobnosti Chrudimska: (500 osobností chrudimského okresu). 1. vyd. Chrudim: Okresní muzeum Chrudim, 2002. s. 123. )
Heslo v encyklopedii "Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-..."
"LANDER Richard
malíř, grafik, kreslíř, scénograf, pedagog Narozen 13. 6. 1904 v Praze, zemřel 7.11.1982 tamtéž.
Studoval u prof. J. Bendy na UMPRUM v Praze (od 1922). Pedagogicky působil na gymnáziu v Chrudimi, 1955-1972 pedagog loutkářské katedry DAMU v Praze. Ve 30. letech spolupracoval jako scénograf s brněnskými avantgardními divadly, později jako scénický výtvarník spolupracoval s loutkovými divadly v Kutné Hoře, Chrudimi, Českých Budějovicích, Brně a s Ústředním loutkovým divadlem v Praze (F. Pavlíček: Slavík, 1958; J. K. Tyl: Strakonický dudák, 1958; L. Aškenazy: Šlamastyka s měsícem, 1960). Pro loutkové divadlo také zdramatizoval Haškova Švejka a řadu pohádek. Věnoval se malbě krajiny a zátiší, plakátové tvorbě, kresbě, užité grafice a typografii (Wolker: Balada o námořníku, Spilka: Bronz, Jehelníček ad.), ilustroval učebnice. Zabýval se tvorbou exlibris, které 1943 vydala Grafická škola v Praze.
Zastoupen ve sbírkách AJG v Hluboké nad Vltavou.
Samostatné výstavy
1936 - Chrudim, kresby a karikatury, 1940, 1942, 1943
- Praha, 1954/1955 - Praha, Krajské středisko Purkyně."
MALÝ, Zbyšek, ed. a MALÁ, Alena, ed. Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-... sv. 7. L-Mal.  vyd. 1. Ostrava: Výtvarné centrum Chagall, 2001. s. 55.)
Záznam v Bázi AUT (https://aleph.nkp.cz/cze/aut ):
Lander, Richard, 1904-1982
Biogr./Hist. údaje  Narozen 13.6.1904 v Praze, zemřel 7.11.1982 tamtéž. Středoškolský profesor, grafik, ilustrátor, literatura z oboru loutkářství.
Zdroj     PNP-LA
Jako autor knih je v bázi Národní knihovny ČR (NKC: https://aleph.nkp.cz/cze/nkc) uveden Richard Lander jako autor následujících knih:
* LANDER, Richard. Ano a Ne ve výpravě loutkových her. 1. vyd. Praha: Orbis, 1958. 50, [1] s. Knihovna loutkářských souborů.
* LANDER, Richard. Ano a ne ve výpravě loutkových her. 2. vyd. Praha: Orbis, 1962. 50, [1] s. Knihovna loutkářských souborů.
* LANDER, Richard a REMEŠOVÁ, Věra. Architektura, nábytek, ornament a oděv na jevišti. 1. vyd. Praha: Orbis, 1957. 150, [2] s. Knihovna loutkářských souborů.
* LANDER, Richard. Dvanáct knižních značek Richarda Landra. V Praze: Grafická škola, 1943. [V] s. Soubor exlibris; Sv. III.
* LANDER, Richard a HERBENOVÁ, Olga. Historický kostým. 1. vyd. Martin: Osveta, 1956. 101 s.
* LANDER, Richard. Ja und Nein: Richtige und falsche Ausstattung von Puppenspielen. Leipzig: VEB Friedrich Hofmeister, 1961. 51, [1] s.
* LANDER, Richard. Květena středoškolská. Třetí vydání. V Praze: Jos. R. Vilímek, 1939. 156, [III] s. Vilímkovy milé knihy; Sv. 8.
* LANDER, Richard. Květena středoškolská. Čtvrté vydání. V Praze: Jos. R. Vilímek, [1939], ©1939. 156 stran. Vilímkovy milé knihy; osmý svazek.
* LANDER, Richard. Malá geometrie pro nejmenší jeviště. 1. vyd. Praha: Divadelní ústav, 1966. 32, [2] s.
* LANDER, Richard. O práci výtvarníka v bábkovom divadle. Bratislava: Osv. ústav, 1963. 22 s. Základný bábkarsky kurz; 8. lekcia.
* LANDER, Richard. Scéna bábkového divadlá. Bratislava: Osvětový ústav, 1967. 37 s.
* LANDER, Richard. Základný bábkarsky kurz. 2. stupeň, Scéna bábkového divadla. Bratislava: Osvetový ústav, 1967. 37 s. Jednotná sústava vzdelávania dobrovoľných osvetových pracovníkov.
* LANDER, Richard. Zubejda Solimanská: Hra o 4 obrazech pro maňásky podle úryvku Velké pohádky doktorské od Josefa Čapka. Praha: ČDLJ, 1956. 33, [1] s.
* LANDER, Richard. Zubejda Solimanská: hra o čtyřech obrazech pro maňásky podle úryvku Velké pohádky doktorské od Josefa Čapka. V Praze: Dilia, 1960. 33 l.
Řadu dalších ovšem ilustroval či se na nich jinak podílel (více viz zmíněný katalog).
Volně na internetu je k dispozici jeho životopisné heslo na stránkách: http://magic-exlibris.webgarden.cz/rubriky/dalsi-autori-j-n/lander-richard
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
29.12.2017 09:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu