Dobrý den, mám dotaz : Je káva ovoce ?
Text dotazu
Patří plodina " káva " mezi ovoce ?
Odpověď
Dobrý den,
ano, kávu řadíme mezi ovoce. Kávovník patří mezi ovocné stromy. Pěstují se asi v 70 různých zemích světa. Pěstitelé rostlinu různě kultivují, roubují a řízkují, aby byla odolnější a měla více plodů. Výška různých druhů kávovníků je hodně rozdílná - některé kávovníky řadíme mezi keře, jiné mezi stromy, protože dorůstají do výšky až 15 metrů. Na plantážích většinou keře nedosahují takové výšky, protože by je farmáři těžkou sklízeli. Podle podnebí rostou kávovníky buď v podrostu vyšších stromů, chráněné před ostrým sluncem, nebo na přímém slunci v oblastech, kde slunce nepálí tak silně. Kávovník patří do rodu Coffea, který řadíme do čeledi mořenovitých (Rubiaceae), jež zahrnuje okolo 500 rodů a 6000 druhů. Rostlinky kávovníku mají velké, krásné, zelené a lesklé listy, které dorůstají délky až 15 cm.
Kávovníky se rozmnožují semeny - kávovými zrníčky  - ze zralých plodů. Na plantážích je zemědělci pěstují v lehké, výživné, a hlavně kyselé půdě. Semena klíčí 3 - 4 týdny. První úroda záleží na druhu rostliny, ale zpravidla si na ni pěstitel musí počkat 3 - 4 roky. Přestože mohou kávovníky žít až 50 let, na plantážích pěstují stále nové a nové rostlinky a často je přesazují.
Tyto krásné rostliny mají několikrát do roka drobné bílé květy, které svou podobou hodně připomínají jasmínové květy a jemně voní. Kávovníky kvetou jen pár dní. Z květů postupně rostou plody, které nazýváme kávové třesně. Zajímavé je to, že plody zrají 9 - 14 měsíců, což je relativně dlouhá doba. Kávovníky mohou mít v jednu dobu jak květy, tak zralé i nezralé plody. Zemědělci sklízí kávové třešně několikrát do roka, záleží na poloze plantáží.
Zdroj: VESELÁ, Petra. Kniha o kávě: průvodce světem kávy s recepty na její přípravu. Vyd. 1. Praha: Smart Press, 2010. 238 s. ISBN 978-80-87049-34-1.
Každá kávová třešeň obsahuje dvě zploštělá semena, po zpracování známá jako kávová zrna. Někdy se vyvine jen jedno ze dvou semen, a to pak nemá plochou stranu. Těmto zvláštním oválným semenům se říká perlová.  Zdroj: MOLDVAER, Anette. Kávové opojení. Překlad Miroslava Lánská. Vydání první. Praha: Euromedia, 2016. 224 stran. Esence. ISBN 978-80-7549-111-4.
Další informace o kávě:
* VALÍČEK, Pavel. Pochutiny a koření. Vyd. 1. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007. 84 s. ISBN 978-80-7375-049-7.
* AUGUSTÍN, Jozef. Pri káve o káve a kávovinách. Vydanie prvé. Brno: Jota, 2016. 364 stran. ISBN 978-80-7462-851-1.
* https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production
* http://www.ncausa.org/About-Coffee/10-Steps-from-Seed-to-Cup
* http://www.svetkavy.cz/info_oblasti_pestovani.php
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.03.2017 10:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu