Dobrý den, jemožné zajistit náhled do již neplatných norem jiných států?
Text dotazu
-
Odpověď
Vážený pane (...),
ze státních/národních zahraničních norem jsme získávali v letech ca 1995–2000 pouze německé normy DIN v němčině (normy DIN přeložené do angličtiny nemáme). Tato sbírka obsahuje i některé starší normy DIN.
Pokud máte zájem o tyto normy, dejte mi prosím vědět, které konkrétní standardy potřebujete, požadované normy nechám vyhledat ve skladu a budu Vás informovat. Platné i neplatné německé normy DIN je možné v naší knihovně studovat, nelze je žádným způsobem rozmnožovat ani kopírovat. K nahlédnutí do norem DIN je nezbytné vlastnit platný čtenářský průkaz MZK.
Některé národní/státní zahraniční normy jsou k dispozici k nahlédnutí vZákaznickém centru České agentury pro standardizaci v Praze: http://www.agentura-cas.cz/sluzby-informacniho-centra
Zákaznické centrum ČAS
Biskupský dvůr 1148/5, 110 00 Praha 1
Po - Čt 9:00 – 16:00, Pá 9:00 - 15:00
tel.: 221 802 802,
e-mail: info@agentura-cas.cz
Před osobní návštěvou je nutné ověřit si předem dostupnost konkrétních zahraničních norem, ani ČAS nemá kompletní sbírky norem jednotlivých států. Tato instituce zajišťuje i koupi zahraničních norem. U některých norem má Česká agentura pro standardizaci povoleno zhotovit kopii, ale cena kopie je zpravidla stejná jako cena originální normy. Některé národní normalizační úřady neumožňují prodej neplatných norem.
Veřejné knihovny v ČR nebudují kompletní sbírky původních zahraničních norem z finančních důvodů. Může se samozřejmě stát, že nějaká veřejná knihovna v ČR zakoupila  originální zahraniční normu např. k výzkumnému projektu, k takovým situacím ovšem dochází naprosto ojediněle. V každém případě si můžete ověřit případnou dostupnost Vámi požadovaných
zahraničních norem v těchto zdrojích:
- portál Knihovny.cz: https://www.knihovny.cz/,
- Souborný katalog ČR - CASLIN: https://aleph.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=skc.
Rakouské normy ÖNORM a ÖVE jsou k dispozici k nahlédnutí např. v těchto knihovnách:
Centrum vedeckotechnických informácií v Bratislavě (od r. 1991) - v papírové podobě:
https://www.cvtisr.sk/cvti-sr-vedecka-kniznica/specializovana-vedecka-kniznica/informacne-zdroje/normy.html?page_id=556
TU Wien Bibliothek - v databázi s licencovaným přístupem Austrian Standards Plus:
https://www.ub.tuwien.ac.at/normen.php
Na možnosti a podmínky přístupu k rakouským normám je nutné se předem informovat v uvedených knihovnách.
Bibliografické informace o jednotlivých zahraničních normách si můžete ověřit zde:
Odkazy na weby a prodejní portály norem jednotlivých národních normalizačních organizací:
https://www.iso.org/members.html
Weby prodejců různých norem:
https://global.ihs.com/
https://global.ihs.com/?rid=IHS
https://www.techstreet.com/pages/home
https://www.beuth.de/de
https://webstore.ansi.org/
Zapůjčení norem nelze zprostředkovat cestou meziknihovních výpůjčních služeb. Je nutné počítat s tím, že přístup k národním technickým normám jednotlivých států není jednoduchý.
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
Brno-město
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
04.10.2019 10:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu