Křestní jméno Pavlík
Text dotazu
Dobrý den, je možné dát dítěti jméno Pavlík (nikoli Pavel)?
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny.
Podle matričního zákona č. 301/2000 Sb. lze do matriky zapsat základní, spisovné podoby pravopisně doložených, existujících jmen.
Jméno Pavlík se ale v rejstříku základních podob českých a cizojazyčných jmen vydaného v roce 2017 nenachází. V rejstříku se nachází podoba jména Pavlín (z latinského Paul(l)inus, tj. „náležející Pavlovi“), takže k podobě jména, o kterou máte zájem, pravděpodobně budete potřebovat jazykové ověření, abyste ho mohli zapsat do matriky.
Odborná stanoviska k osobním jménům vypracovává za poplatek Ústav pro jazyk český AV ČR. Více informací o službě naleznete zde: https://ujc.avcr.cz/zadost-o-vystaveni-stanoviska/.
Použité zdroje
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?. Praha: Academia, 2017.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
09.06.2023 20:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu