Dobrý den, jaké společenské magazíny vycházely v roce 1935 v ČR?
Text dotazu
Případně jaké deníky byly v tomtéž roce nejčtenější?
Odpověď
Dobrý den,
v roce 1935 vycházelo poměrně velké množství periodik. Některá měla dlouholetou tradici, jiná byla vydávána jen krátce. Níže uvedený přehled vychází z údajů uvedených v přehledné publikaci "Česká retrospektivní bibliografie. Řada 2. Časopisy. Díl 2. Časopisy České republiky 1919 - 1945"
Ve čtvrtém dílu této monografie je uveden seznam periodik dle věcného obsahu. Níže uvádíme časopisy, které vycházely v roce 1935, byly psány česky a jsou zde zařazeny mezi časopisy rodinné a společenské:
* Ahoj  (Ahoj na neděli)  - obrázkový, nepolitický týdeník
* Dobrodružná svět - ilustrovaný týdeník pro každého; od r. 1932, č.1: ilustrovaný románový týdeník věnovaný dobrodružství a putování po cizích zemích
* Jas - rodinný ilustrovaný nepolitický týdeník (v naskenované podobě dostupný v systému Kramerius 3 Národní knihovny ČR)
* Lada - od. r. 1928 podnázev:  Týdeník inteligentních žen
* Měsíc - ilustrovaná společenská revue (volně dostupné: http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:2b9feff0-4bf9-11e5-a525-5ef3fc9ae867 )
* Oasa - ilustrovaný čtrnáctideník , od r. 1935 podnázev: Ilustrovaná kulturní a cestopisná revue
* Pestrý týden - týdeník (volně dostupné jiné roky - spíše tedy pro ukázku, jak týdeník vypadal: http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:ae722b4f-435d-11dd-b505-00145e5790ea ; v plném textu dostupný z počítačů Národní knihovny ČR )
* Salon - Společnost-Sport-Divadlo-Film- Moda - Výtvarné umění (od r.1932 podnázev: Odborná revue pro umění a život) (volně dostupný:  http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:aa4e74b0-482f-11e6-ab2f-005056827e52 )
* Společenský skeč - Zpravodaj Pražského společenského klubu
* Starý známý - rodinný časopis
* Svět práce čtrnáctideník
* Světozor  - týdeník zábavný a poučný (některá čísla volně dostupná : http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:bd5fdc60-256c-11e5-8454-005056825209 )
Pro Moravu:
* Moravská kukačka - společenský měsíčník
* Moravská tribuna - ilustrovaný nezávislý týdeník
Popis jednotlivých výše zmíněných periodik bohužel neuvádí informace o nákladu, který by prozradil, jak byla jednotlivá periodika u předplatitelů oblíbená.  Předpokládáme však, že mezi nejčtenější tituly patřily: Pestrý týden, Světozor a Salon, popřípadě Jas a Ahoj.
Všechny časopisy, které mezi lety 1919 - 1945 vycházely najdete popsány v již zmíněné publikaci:
* KUBÍČEK, Jaromír, ed. a kol. Česká retrospektivní bibliografie. Řada 2, Časopisy. Díl 2, Časopisy České republiky 1919-1945 (CERBI C2). Brno: Sdružení knihoven ČR, 2006-2007. 4 sv. ISBN 80-86249-26-3.
Ověřit dostupnost Vámi vybraných titulů v českých knihovnách můžete prostřednictvím Souborného katalogu- seriály: https://aleph.nkp.cz/cze/skcp či prostřednictvím katalogu Periodika vydávaná v českých zemích: http://aleph.mzk.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=sbp01_per
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
29.01.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu