Dobrý den, hledám literární díla, která se odehrávají v prostředí továrny.
Text dotazu
Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
literárních děl s touto tematikou vyšlo poměrně velké množství. Bohužel neexistuje zdroj, kde bychom mohli všechna díla  odehrávající se v továrním prostředí jednoduše dohledávat. Nabízíme Vám tedy alespoň některé tipy, které se nám podařilo najít.
Tovární tematika - česká literatura
PFLEGER MORAVSKÝ, Gustav. Z malého světa: román. 3. vyd. Praha: J. Otto, 1863, 642 s.
ARBES, Jakub. Kandidáti existence: romaneto. [2. vyd.]. [S.l.: s.n.], 1878, 115 s. ŠLEJHAR, Josef Karel. Peklo. Praha: F. Šimáček, 1905, 418 s.
ČAPEK CHOD, Karel Matěj. Turbina: román. V Praze: Fr. Borový, 1916, 600 s.
ŠIMEK, F. R. Lesy a továrny: příběh z ostravského života. Ve Vítkovicích: Duha, 1932, 58 s.¨
JAVOŘICKÁ, Vlasta. Láska Ondřeje Vazdy: román průměrných lidí. V Hradci Král.: Frant. Šupka, 1940-1941, 325 s.
PÁRAL, Vladimír. Mladý muž & bílá velryba: malý chemický epos. Vyd. 1. Ústí nad Labem: Severočeské nakladatelství, 1973, 166 s.
URBAN, Miloš. Praga Piccola: román podle zápisků Bertolda Neumana. Vyd. 1., Praha: Argo, 2012, s. 435
RYWIKOVÁ, Nela. Dům číslo 6. 1. vyd. Brno: Host, 2013, 275 s.
TUČKOVÁ, Kateřina a kol. Fabrika: příběh textilních baronů z moravského Manchesteru. Vyd. 1. V Brně: Moravská galerie; Host, 2014, 223 s.
PÁRAL, Vladimír. Milenci a vrazi. Vyd. 5., V EMG 2. Praha: Knižní klub, 2012. 447 s.
SVATOPLUK, T. Botostroj. 7. vyd., dopln. vyd 4., v Čs. spis. 3. vyd. Praha: Československý spisovatel, 1980. 446, [3] s. Slunovrat. Velká řada; Sv. 66.
HANZLÍK, Martin. Blok Elsabe. Červený Kostelec: Pavel Mervart, 2016. 196 s.
HADRABA, Bohumil. Světlo za oknem. 1. vyd. [Plzeň]: Západočes. nakl., 1978. 324 s.
Tovární tematika – světová literatura
MENDOZA, Eduardo. Pravda o případu Savolta. Překlad Petr Koutný. 1. vyd. Praha: Odeon, 1983. 322 s. Galérie moderních autorů.
DAHL, Roald. Karlík a továrna na čokoládu. Překlad Jaroslav Kořán a Pavel Šrut. Vyd. v KK 2. Praha: Knižní klub, ©2013. 203 s.
SINCLAIR, Upton. Džungle. Překlad Emanuela Tilschová a Emanuel Tilsch. 3. vyd., (v MF 1. vyd.). Praha: Mladá fronta, 1974. 340 s.
Samostatnou kapitolu tvoří tzv. "budovatelská literatura", viz např.
https://www.jstor.org/stable/43744760?seq=1#page_scan_tab_contents
Z poezie se můžete podívat například na tvorbu Josefa Hory (Pracující den) nebo Jiřího Wolkera (Balada o očích topičových).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
05.05.2017 19:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu