Citát Václava Havla
Text dotazu
Dobrý den, existuje věrohodný zdroj pro citát V. Havla: „Lhostejnost k druhým a lhostejnost k osudu celku je přesně tím, co otevírá dveře zlu." Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
tento výrok Václav Havel použil ve svém projevu v den státního svátku 8. května 1993. Projev otiskly např. Lidové noviny:
Z projevu prezidenta ČR Václava Havla v den státního svátku 8. května 1993. Lidové noviny: založeny 1893 - obnoveny 1988: [Vydání Praha]. Praha: Lidové noviny, 10.05.1993, 6(106), s. 8. ISSN 0862-5921. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:5f98c9a0-8d0d-11e8-ad64-005056825209
Originály projevů jsou uloženy v Archivu Kanceláře prezidenta republiky (https://www.prazskyhradarchiv.cz/cs/archivkpr), podrobněji k fondu projevů Václava Havla - https://www.prazskyhradarchiv.cz/file/edee/fondy_sbirky/kpr05.pdf
Co jsme byli schopni dohledat, tak se dále uvedený citát objevuje např. v publikacích:
VALÁŠEK, Martin. Kapitoly moudrosti: [citáty. Třebíč: Akcent, 2009, s. 421. ISBN 978-80-7268-533-2. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:e8668d60-1e41-11e4-8c14-5ef3fc9bb22f
Česká vize: hledání identity 21. století--. Brno: Dialog centrum, 2009, s. 119. ISBN 978-80-254-9835-4. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:9e7e3480-fb76-11e2-9439-005056825209
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.04.2024 15:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu