Po kom je nazvána ulice Rýznerova v Suchdole?
Text dotazu
Jde o Čeňka Rýznera, který působil v širším okolí?
Odpověď
Dobrý den,
ulice byla pojmenována podle Čeňka Ryznera (1845 - 1923), lékaře z Roztok, archeologa a sběratele, viz. https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cen%C4%9Bk_Ryzner . Ryzner se proslavil nálezem pohřebiště z doby bronzové u Únětic, po nichž nese jméno únětická kultura. Byl spoluzakladatelem  Společnosti přátel starožitností českých, člen mnoha spolků.
V letech 1973 - 1998 se tato ulice jmenovala U myslivny a byla delší.  V roce 1998 byla ulice U myslivny rozdělena na tři části, severní si ponechala své jméno U myslivny, střední byla přejmenována na Rýznerovu a jižní dostala název Nad mohylou.
Použité zdroje
LAŠŤOVKA, Marek a kol. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 1. vyd. Praha: Libri, 1997-2012. 3 sv. ISBN 80-85983-23-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.09.2016 10:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu