Co znamená toto přísloví
Text dotazu
"Když se ozve v dubnu hrom, chyť si kámen nebo strom"
Odpověď
Dobrý den,
Vámi uvedená pranostika má 2 verze. První je ta Vaše, ale ve druhé verzi má pranostika rozšířenější podobu a její celé znění je:
"Když se ozve první hrom, chyť si kámen nebo strom, a třes jím, neboť tak praví pověra, že tělesné síly to přidá."
Jedná se o jednu z dubnových pranostik k dubnovým bouřkám, protože v tomto období se objevují zpravidla první silné jarní bouřky roku. V minulosti život lidí v těsném sepětí s přírodou a neznalost přírodních zákonů vyústily v pověrčivé pranostiky.
V tomto případě tedy: pokud člověk uslyší v dubnu první hrom, měl by se chytit kamene nebo stromu, aby byl po celý zbytek roku dostatečně tělesně silným.
Použité zdroje
MUNZAR, Jan. Medardova kápě, aneb, Pranostiky očima meteorologa. 1. vyd. Praha: Horizont, 1985. S. 82-84.
STRNAD, Emanuel. Předpovídáme si počasí. Vyd. 1. [Vimperk]: Papyrus, 1996. S. 122-123. ISBN 80-901476-9-0.
VAŠKŮ, Zdeněk. Velký pranostikon. Dotisk 1. vyd. Praha: Academia, 2002. S. 114-116. ISBN 80-200-0984-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Brno-město
Knihovna
Knihovna Jiřího Mahena v Brně
Datum zadání dotazu
07.04.2022 09:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu