Dobrý den,chtěla bych se dozvědět z čeho vzniklo příjmení Papay a Lidický.Děkuji
Text dotazu
Dobrý den,chtěla bych se dozvědět význam příjmení Papay a Lidický.Děkuji za objasnění.Papayová
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Lidický vzniklo patrně z místního jména Lidice a původně označovalo člověka původem z Lidic. Vysvětlení původu příjmení Papay bohužel v nám dostupných zdrojích chybí. Může se jednat o jinou pravopisnou variantu příjmení "Papaj", které vzniklo z rozkazovacího způsobu slovesa "papat" a původně mohlo být přezdívkou pro jedlíka. Vzhledem k tomu, že je příjmení Papay dle databáze Forebears (http://forebears.io/surnames) hodně rozšířeno v Maďarsku, není také vyloučeno, že se jedná o jméno maďarského původu. V tomto případě by mohlo souviset se slovy "papai" ("papežský"), "pap" ("kněz", "duchovní") nebo "pápa" ("tatínek"). Bohužel ovšem nemáme k dispozici žádnou literaturu k původu maďarských příjmení.
Dle statistik Ministerstva vnitra zpřístupněných na stránkách http://kdejsme.cz současně žije na území České republiky 36 osob s příjmením Papay a 48 s příjmením Papayová (nejvíc v okolí Klatov a Uherského Hradiště; 114 osob s příjmením Lidický a 111 osob s příjmením Lidická (nejvíce ve Středních Čechách).
Jazykové dotazy zodpovídá i Jazyková poradna Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/; telefonní poradenství je bezplatné).
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004.
KdeJsme.cz. [online]. 2015. [cit.10.7.2017.]. Dostupné z: http://www.kdejsme.cz.
HRADSKÝ, Ladislav. Maďarsko-český slovník. Praha: Academia, 1989.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.07.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu