Ústup německých vojsk v okolí Mostu a Litvínova
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat kudy ustupovala německá vojska na konci 2 světové války v okolí Mostu a Litvínova popřípadě jestli se v okolí sehrály nějaké bitvy. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
s Vaším specifickým dotazem na úrovni bádání byste se měl obrátit spíše na Vojenský historický ústav nebo jeho knihovnu https://www.vhu.cz/knihovna/
My Vám v naší Městské knihovně Most můžeme k tomuto tématu nabídnout knihu:
PADEVĚT, Jiří. Krvavé finále: jaro 1945 v českých zemích. Praha: Academia, 2015. ISBN 978-80-200-2464-0, která je v našem fondu. https://most.tritius.cz/detail/921619?search=836c5fa3-0937-4fb8-8a69-83c6bd0b89c7&si=2
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Most
Knihovna
Městská knihovna Most
Datum zadání dotazu
31.01.2023 10:20
David píše:
Neděle 19.11.2023 19:30
Zdravím chtěl bych se zeptat jestli vedli nějaké ústupové cesty u Mladějov na Moravě okr. Svitavy , jestli tu poblíž procházela německá armáda nebo jestli se tu nic nedělo děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 21.11.2023 10:11
Dobrý den,
základní informace o okolnostech konce druhé světové války ve městě Svitavy nebo v širším okolí si můžete přečíst v následujících článcích:
https://svitavsky.denik.cz/[…]krese-svitavy-20150716.html
https://staryweb.svitavy.cz/cs/m-531-1938-1945/
https://www.idnes.cz/pardub[…]165727_pardubice-zpravy_msv
Jinak Vám můžeme doporučit knižní tituly věnující se tomuto tématu a regionu. V odkazu do Souborného katalogu ČR naleznete seznam knihoven, která mají titul ve svém fondu:
-Bojující a vítězné Svitavsko: sborník vzpomínek z let 1938-1948. Svitavy: Komise pro regionální dějiny OV KSČ, 1965. 87 stran.
https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]00490983&local_base=SKC
-SKŘIVÁNEK, Milan a WOLF, Vladimír, ed. Odsun Němců ze Svitavska 1945-1947. Vyd. 1. Hradec Králové: Historický klub, pobočka Hradec Králové, 1995. 123 s., [8] s. il. Dissertationes historicae; 4-1995. ISBN 80-901027-3-5.
https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]00946861&local_base=SKC
-FIKEJZ, Radoslav. Svitavy. Vyd. 1. Praha: Paseka, 2010. 68 s., [76] s. obr. příl. Zmizelá Morava. ISBN 978-80-7432-024-8.
https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]04166627&local_base=SKC
Můžete se také obrátit na místní instituce, které Vám také mohou doporučit další relevantní zdroje k regionální historii:
-Městské muzeum a galerie ve Svitavách: http://www.muzeum.svitavy.cz/o-muzeu/kontakty/605-1/
-Městská knihovna ve Svitavách: https://www.booksy.cz/?page_id=81
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu