Dobrý den chtěl bych něco vědět o kočovném loutkoherci Šimkovi.
Text dotazu
Dobrý den chtěl bych něco vědět o kočovném loutkoherci Šimkovi křestní jméno nevím chtěl bych se o něm a třeba o jeho rodině něco dozvědět.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. O loutkářské rodině Šimků je v literatuře jen velmi málo zmínek. V knize Dvě století českého loutkářství (DUBSKÁ, A.) najdeme informaci, že rodina začala působit na Moravě v 19. století. Na str. 45 téže knihy je vyobrazena opona loutkáře Václava Šimka z 2. pol. 19. stol. Autorka rodinu dále zmiňuje v kapitole České loutkářství v době nesvobody (tedy okupace): "V Čechách a na Moravě působilo kolem patnácti scén profesionálních ambulantních loutkářů, kteří předváděli své produkce na základě živnostenského povolení v duchu svých předků - lidových marionetářů 19. století. Byli to především potomci starých loutkářských rodů i Kopečtí, Majznerové, Dubští, Kaiserové, Laghiové, Třískové, Rumlové, Vocáskové, Šimkové a několik dalších."
Kniha Česká loutka (BLECHA, J., JIRÁSEK, P.) zmiňuje rodinu Šimků už v 80. letech 18. století. "Tito čeští loutkáři (...) zdědili po cizích komediantech jejich inscenační styl a také mezinárodní repertoár, který ovšem uváděli hlavně česky. Rekrutovali se ponejvíce z nižších společenských a sociálně slabších vrstev. Proto jim vyhovovalo venkovské publikum, toužící po atraktivní městské zábavě."
Na výzkum kočovného marionetového divadla se zaměřuje Moravské zemské muzeum. Vlastní převážně ucelené kolekce marionet a inventáře divadel loutkářských rodin, které působily na Moravě, také Šimků. Marionety rodině Šimků dodával řezbář Jan Mádle. Ukázky z jeho tvorby lze shlédnout taktéž v brněnské sbírce.
V roce 1947 byly pořízeny v Supraphonu zvukové záznamy hlasového projevu nejstarších žijících lidových loutkářů, mimo jiné i Rudolfa Šimka.
Použité zdroje
BLECHA, Jaroslav a Pavel JIRÁSEK. Česká loutka. Vyd. 1. Praha: Kant, 2008. 355 s. ISBN 9788086970233.
DUBSKÁ, Alice. Dvě století českého loutkářství: vývojové proměny českého loutkového divadla od poloviny 18. století do roku 1945. 1. vyd. V Praze: Akademie múzických umění, 2004. 302 s. ISBN 8073310082.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně
Datum zadání dotazu
26.03.2018 16:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu