Dobrý den chtěl bych něco vědět o kočovném loutkoherci Šimkovi.
Text dotazu
Dobrý den chtěl bych něco vědět o kočovném loutkoherci Šimkovi křestní jméno nevím chtěl bych se o něm a třeba o jeho rodině něco dozvědět.
Odpověď
Dobrý den,
posílám Vám  informace o kočovném loutkáři Josefu Šimkovi.
ISSN 0323-0570
Acta Mus. Moraviae, Sci. soc.
XCVII: 1, 101–113, 2012
MARIONETÁŘ JOSEF ŠIMEK A JEHO MORAVSKÉ ŠTACE
MARIONETTEER JOSEF ŠIMEK AND HIS MORAVIAN JOURNEY
JAROSLAV BLECHA
Oddělení dějin divadla Moravského zemského muzea, Brno
(MK000094862)
http://www.mzm.cz/fileadmin/user_upload/publikace/casopisy/AMM%20SS%20971%202012/SS_1_2012_97_abstract-06.pdf
Přednáška  Josef Šimek, „chvalně známý nejstarší loutkář na Moravě“.
Přednášel Mgr. Jaroslav Blecha, vedoucí Oddělení dějin divadla Moravského zemského muzea.
http://www.amaterskedivadlo.cz/main.php?data=txt&id=13486
Další informace o loutkáři Josefu Šmkovi:
http://www.amaterskedivadlo.cz/main.php?data=osobnost&id=7558
https://www.google.com/search?lr=&as_qdr=all&ei=dkW6Wra9GoaUkwXji4mYDQ&q=josef+%C5%A1imek+chvaln%C4%9B+zn%C3%A1m%C3%BD+nejstar%C5%A1%C3%AD+loutk%C3%A1%C5%99+na+morav%C4%9B&oq=Josef+%C5%A0imek&gs_l=psy-ab.3.1.35i39k1l2j0l2j0i22i30k1l6.6636.10705.0.15200.11.11.0.0.0.0.148.1305.1j10.11.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.11.1296...0i131k1j0i67k1.0._lf8Beo0r9I
https://www.google.com/search?lr=&as_qdr=all&ei=gEe6WsCmFIOXsAeK8IqwAg&q=josef+%C5%A1imek+loutk%C3%A1%C5%99&oq=josef+%C5%A1imek+&gs_l=psy-ab.1.0.35i39k1l2j0l2j0i22i30k1l6.6354.6354.0.7949.1.1.0.0.0.0.144.144.0j1.1.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.1.142....0.NhLK9jnoiAc
Přednáška  Mgr. Jaroslava Blechy na téma Josef Šimek, „chvalně známý nejstarší loutkář na Moravě“  proběhla  ve středu 29. února 2012 v 17,00 hod v Malém sále IDU (Celetná 17, Praha 1).
https://cs-cz.facebook.com/Loutkar/posts/283649235035897
MARIONETÁŘ JOSEF ŠIMEK A „JEHO“ LOUTKY VE SBÍRCE MORAVSKÉHO ZEMSKÉHO MUZEA V BRNĚ
https://www.ceeol.com/search/article-detail?id=170306
Zmínka o Josefu Šimkovi:
DbČAD: Ročníky přehlídek: Chrudim, Loutkářská Chrudim
www.amaterskedivadlo.cz/main.php?data=prehlidka_rocnik&id=496
1. Archiv
Hráli K. Šefrna, Jan Veselý, Blanka Pešová, řezbář Jan Tabery, J B. Pešová, Vít Josef Šimek, K. Šefrna, Anna Přikrylová, Petr Svojanovský, Karel Tóth /javajky, části těla/. ... Hráli Z. Slováková, Zdena Šteflová, Eva Hanáková, Zuzana Fojtíková, Iveta a Pavel Rohanovi, J. Vilímec, Stanislav Polák, Zdeněk Křístek /marionety/.
http://www.amaterskedivadlo.cz/main.php?data=txt&id=815
Richter Luděk, 50 loutkářských Chrudimí, Praha 2001, str. 103
www.amaterskedivadlo.cz/main.php?data=txt&id=817
10. července) Národní přehlídka amatérských souborů. HLAVNÍ PROGRAM C - Malé divadlo JKP Svitavy: OBLUDA aneb JAK TO BYLO, KDYŽ ZAČALO PRŠET & G r Karel Šefrna, ... Jaroslav Doležal, J Jan Říha, Jaroslav Tabery, Vít Josef Šimek, Blanka a Jiří Pešovi, František Černý, Jiří Čenda Břenek, K. Šefrna, Anna ...
http://www.amaterskedivadlo.cz/main.php?data=txt&id=817
Zmínka o kočovné loutkářské rodině  Šimků:
O východočeském loutkářství
Panáci, pimprlata, loutky. Podle způsobu, jakým je loutkář vodí, se loutky dělí na závěsné (marionety) a spodové (maňásky, javajky…). Na našem území baví své publikum už více než tři století.
Ve východních Čechách je jejich nejstarší historie spjata se jmény kočovných loutkářských rodin z druhé poloviny 18. století: Meissnerů, Vídů, Finků, Hanušů a Šimků. Ti se původně inspirovali divadelními produkcemi italských a německojazyčných kočovných marionetářů, od nichž se brzy odlišili dramaturgicky.
https://www.hradeckralove.org/noviny-a-novinky/na-narodni-seznam-cr-pribude-fenomen-vychodoceske
Posílám kontaktní údaje pro případ, že budete mít zájem o další informace o loutkáři  Josefu Šimkovi:
Vedoucí  Oddělení dějin divadla Moravského zemského muzea  PhDr. Jaroslav Blecha
tel.: +420 533 435 256
e-mail: jblecha(zav.)mzm.cz
Badatelské a knihovnické služby:
• Badatelna – pondělí a středa (8.30-12.00), v jiné termíny v pracovní dny (8-18 hod) po předchozí telefonické nebo korespondenční dohodě
• Odborná divadelní knihovna – přístupná veřejnosti, výpůjční hodiny po předchozí telefonické dohodě +420 533 435 259, e-mail: dkonecna@mzm.cz
http://www.mzm.cz/oddeleni-dejin-divadla/
Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi
http://www.puppets.cz/
Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi je příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR. Wikipedie
Adresa: Břetislavova 74, 537 01 Chrudim
Otevírací doba:
úterý
8:30–17
středa
8:30–17
čtvrtek
8:30–17
pátek
(Velký pátek)
8:30–17
Otevírací doba se může lišit.
sobota
8:30–17
neděle
8:30–17
pondělí
(Velikonoční pondělí)
8:30–17
Otevírací doba se může lišit.
Založení: 1972
Telefon: 469 620 310
https://www.google.cz/search?source=hp&ei=tUy6WpyoMcLP6ASc9ZTACA&q=muzeum+loutek+v+chrudimi&oq=muzeum+loutek+v+chrudimi&gs_l=psy-ab.3..0i22i30k1.1405.7437.0.8977.25.23.0.1.1.0.143.2946.0j23.23.0....0...1c.1.64.psy-ab..1.24.2959.0..0j35i39k1j0i131k1j0i67k1j0i131i67k1.0.xvh_gywBMtU
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Středočeská vědecká knihovna v Kladně, příspěvková organizace
Datum zadání dotazu
26.03.2018 17:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu