dobový tisk, 30. léta, česko-slovenské vztahy
Text dotazu
Dobrý den,
prosím jakým způsobem mám postupovat, pokud bych chtěla vyhledat novinové či časopisové články z 30. let (zaměření na česko-slovenské vztahy)?
Odpověď
Dobrý den,
zpracované článkové bibliografie českých periodik jsou bohužel k dispozici až od roku 1945.
Množství periodik, které vycházelo ve 30. letech je však na webu digitální knihovny Kramerius. (http://kramerius.nkp.cz - *Periodika – L – Lidové noviny – rozkliknout některý konkrétní rok – vlevo sloupec „hledat“ -  zadejte klíčové slovo – např. „československ* vztah*“ - zaškrtnout „hledat v aktuálním ročníku“)
V konkrétním ročníku 1930 jsme na základě tohoto postupu vyhledali 441 záznamů stran z periodik! Doporučujeme proto téma hledaných článků více specifikovat a přizpůsobit tomu klíčová slova. Česko-slovenské vztahy navíc nebyly častým tématem novinových článků, vzhledem k tomu, že Češi i Slováci byly součástí jednoho státu a proto toto téma nebylo nijak zvlášť politické…
Výběr několik dalších periodik vycházejících ve 30. letech, dostupných v rámci digitální knihovny:
Národní politika - http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/28
Národní listy - http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/1452626
Moravská orlice - http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/16829409
Slovák - http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/1452752
Další tituly, které vycházely ve 30. letech, najdete jednoduše takto: Kramerius – Periodika – Pokročilé vyhledávání – Datum – např. 11. 5. 1932 – nalezeno 153 záznamů, mezi nalezenými tituly např.:
Přítomnost - http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/1452669
Český deník - http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/1452625
Družstevník, Našinec, atd.
Vyhledávat v periodikách, která jsou dostupná v digitální knihovně Kramerius, z počítačů v Národní knihovně je praktické, jelikož lze využít plnotextové vyhledávání, které Vám hledání velmi usnadní.
Níže uvádíme další periodika, která ve 30. letech vycházela, spolu s odkazy, jak je možné je objednat - ať už mikrofilm skrze elektronický katalog, nebo tištěný dokument skrze naskenované lístkové katalogy. (https://retris.nkp.cz/
České slovo (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000733268&local_base=NKC; Generální katalog I > Slad - Sterl > 003: Slovo-Smetana > 15-18)
Právo lidu (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000360241&local_base=NKC; Generální katalog III > A - ŽY > 086: PRACE/W - PREE > 303)
Venkov (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000365662&local_base=NKC)
Bohemia (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000366366&local_base=NKC)
Prager Tagblatt (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000605585&local_base=NKC)
V neposlední řadě doporučujeme vyhledat sekundární literaturu, v které můžete nalézt užitečné odkazy a to prostřednictvím Souborného katalogu ČR, případně katalogu NK. (http://aleph.nkp.cz/F/)
My jsme vyhledali například tyto:
Použitá klíčová slova: česko-slovenské vztahy – řazeno dle hodnocení.
Pokud byste měl/a jakékoli doplňující otázky, neváhejte se na nás znovu obrátit.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
17.01.2017 13:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu