Djatlov incident
Text dotazu
Dobrý deň, čítal som o výstupe na Horu Mrtvých kde boli povraždení 9 ľudia a nikto nevie kto a prečo to spravil, okolnosti sú fakt záhadnè a chcem vedieť či nemáte nejakú knihu kde by som si toho vedel prečítať viac
Odpověď
Dobrý den,
Kromě níže uvedeného odkazu na českou Wikipedii, kde se můžete přesvědčit, že do českého jazyka nebyla žádná faktografická kniha na toto téma přeložena ani napsána: http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1nik_Djatlovovy_v%C3%BDpravy , přikládáme citace článků, které jsme nalezli v online licencované databázi Anopress:
* -red. Bestiální smrt 9 studentů na Urale roku 1959: stále záhada. Týden.cz (30.4.2013). 2013, č. 120.
* Zemřel jediný muž, který přežil Djatlovovu výpravu: záhadu neobjasnil. iDNES.cz (30.4.2013). 2013, č. 120.
* (tom). Co zahubilo Djatlovovu výpravu? Šíp Plus (17.7.2013). 2013, č. 29, s. 21.
* MACKERLE, Ivan. Vstup do životu nebezpečný. Květy. 2007, roč. 17, č. 1, s. 48.
* Mrtví studenti: co je zabilo? MF Plus (13.2.2009). 2009, s. 76.
* PRACHAŘ, František. Záhada hory mrtvých. Nedělní Blesk (21.4.2013). 2013, č. 16, s. 40.
* Tajemství kruté smrti 9 studentů: záhada hory mrtvých. Blesk.cz (21.4.2013). 2013, č. 111.
* HOMOLOVÁ, Marie. Podivuhodný horor na Urale. Víkend Dnes (1.2.2014), 2014, č. 5, s.25
Na volném internetu samozřejmě naleznete další odkazy k této tragédii.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.05.2014 10:22
Danilo píše:
Pondělí 08.11.2021 19:56
Nove kniha djatlovova vyprava 2021/2022?
PSK - admin píše:
Úterý 09.11.2021 08:47
Po roce 2018 vyšlo v češtině několik knih k tomuto tématu:
2018
MATVEJEVA, Anna Aleksandrovna. Ďatlovův průsmyk, aneb, Záhada devíti. Překlad Markéta Klobasová. Vydání první. Praha: Akropolis, 2018. 257 stran. ISBN 978-80-7470-208-2.
2019
LAVAY, Martin. Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice?. Praha: XYZ, 2019. 284 stran. ISBN 978-80-7597-369-6.
2020
BATES, Jeremy. Hora mrtvých: záhada Djatlovovy expedice. Překlad David Sajvera. 1. vydání. Praha: XYZ, 2020. 460 stran. ISBN 978-80-7597-729-8.
Byl také natočen ruský seriál - Pěreval Ďatlova
https://www.csfd.cz/film/976157-pereval-datlova/prehled/
Elisa melchiorri píše:
Pondělí 04.04.2022 22:17
Nova kniha dove 2022 djatlovova vyprava?
PSK - admin píše:
Středa 06.04.2022 11:41
Dobrý den,
v tomto roce vyšla nová kniha s názvem „Djatlovova expedice: nová odhalení“ od českého spisovatele Martina Lavaya, který se tomuto tématu věnuje již déle. Přikládáme odkaz na záznam knihy v Souborném katalogu ČR se seznamem knihoven, které mají nový titul k dispozici ve svém fondu.
LAVAY, Martin. Djatlovova expedice: nová odhalení. První vydání. Praha: XYZ, 2022. 219 stran. ISBN 978-80-7683-067-7
https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]09474489&local_base=SKC
S pozdravem služba PSK
Danilo píše:
Pátek 27.05.2022 19:32
Nova kniha djatlova vyprava krome kniha djatlova expedice martinlavay
PSK - admin píše:
Sobota 28.05.2022 08:53
Jedná se o titul: LAVAY, Martin. Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice?. 2. vydání. V Praze: XYZ, 2022. ISBN 978-80-7683-045-5.
S pozdravem služba PSK
Danilo píše:
Pátek 14.10.2022 15:26
Nova knihu djatlovova vyprava roce 2023????
PSK - admin píše:
Pátek 14.10.2022 16:25
Dobrý den, nenalezli jsme informaci, že by se chystalo vydání tohoto příběhu na rok 2023, ale jistě to není vyloučené. Stále platí, že poslední vydaná kniha je z roku 2022, viz výše.
Danilo píše:
Neděle 11.06.2023 17:51
Nova kniha djatlovova vyprava roce 2023-2024??
PSK - admin píše:
Středa 14.06.2023 16:24
Dobrý den,
z nejnovějších knih jsme dohledali následující titul:
-Solved: Two of Mankind's Greatest Mysteries - The Patterson Bigfoot & Dyatlov Pass Attack od autora : Thinker Thunker
https://www.goodreads.com/book/show/165033339-solved
Kniha vyšla 11. května 2023.
Dva tituly jsou z loňského roka:
-Jarkovská, Erika. Deväť - príbeh Ďatlovovej výpravy. Enribook. 2022
https://www.databazeknih.cz/[…]/devat-pribeh-datlovovej-vypravy-500461
-Lavay, Martin. Djatlovova expedice: Nová odhalení. XYZ. 2022.
https://www.databazeknih.cz/[…]/djatlovova-expedice-nova-odhaleni-487420
Daniele rossi píše:
Úterý 13.06.2023 11:32
Nova kniha djatlovova vyprava roce 202??????
PSK - admin píše:
Středa 14.06.2023 16:25
Dobrý den, dohledané tituly naleznete v předchozím komentáři. Služba PSK
danilo píše:
Čtvrtek 13.07.2023 19:01
nova kniha dyatlovova vyprava roce 2023-2024?????
PSK - admin píše:
Pátek 14.07.2023 08:46
Dobrý den,
dohledané tituly na toto téma, které vyšly v posledních letech, naleznete v komentáři pod dotazem výše.
Danilo píše:
Pátek 14.07.2023 09:39
Ale nova kniha 2023-2024????
PSK - admin píše:
Pátek 14.07.2023 09:58
Nalezli jsme jenom informaci o následujícím titulu, který by měl vyjít letos v srpnu: https://a.co/d/e7NGuNd . Děj knížky je ale zřejmě jenom inspirován událostmi Djatlovovy výpravy. Nemáme informaci o dalším jiném titulu, který by vyšel nebo by měl vyjít v blízké budoucnosti.
Danilo píše:
Sobota 05.08.2023 14:24
Nova kniha djatlovova vyprava??
PSK - admin píše:
Úterý 08.08.2023 13:59
Dobrý den,
podle Vašeho zadání není zcela jasné, na co se ptáte... zda vyšla nové kniha o Vámi sledované výpravě...?
V elektronickém katalogu Národní knihovny ČR jsou k tématu následující publikace:
[C.zaznamu: 003398171]
Djatlovova expedice : nova odhaleni / Martin Lavay. -- Prvni vydani. -- Praha : XYZ, 2022. -- 219 stran : ilustrace, mapy, portrety, faksimile ; 21 cm. -- ISBN 978-80-7683-067-7 (vazano)
[C.zaznamu: 003398170]
Kdo zavrazdil ucastniky Djatlovovy expedice? / Martin Lavay. -- 2. vydani. -- V Praze : XYZ, 2022. -- 284 stran : ilustrace, mapy, portrety, faksimile ; 22 cm. -- ISBN 978-80-7683-045-5 (vazano)
[C.zaznamu: 003253584]
Hora mrtvych : zahada Djatlovovy expedice / Jeremy Bates ; z anglickeho originalu Mountain of the dead ... prelozil David Sajvera. -- 1. vydani. -- Praha : XYZ, 2020. -- 460 stran : ilustrace, portrety ; 21 cm. -- ISBN 978-80-7597-729-8 (vazano) : Kc 399,00
[C.zaznamu: 003084679]
Kdo zavrazdil ucastniky Djatlovovy expedice? / Martin Lavay. -- Praha : XYZ, 2019. -- 284 stran : ilustrace, mapy, portrety, faksimile ; 21 cm. -- ISBN 978-80-7597-369-6 (brozovano)
[C.zaznamu: 002997754]
Datlovuv prusmyk, aneb, Zahada deviti / Anna Matvejevova ; preklad Marketa Klobasova. -- Vydani prvni. -- Praha : Akropolis, 2018. -- 257 stran : ilustrace ; 21 cm. -- ISBN 978-80-7470-208-2 (brozovano) : Kc 229,00
[C.zaznamu: 002881211]
Kdo zavrazdil ucastniky Djatlovovy expedice? / Martin Lavay. -- Praha : XYZ, 2017. -- 284 stran : ilustrace, mapy, portrety, faksimile ; 22 cm. -- ISBN 978-80-7505-618-4 (vazano) : Kc 299,00
[C.zaznamu: 003312172]
Dead mountain : the untold true story of the Dyatlov Pass incident / Donnie Eichar with J.C. Gabel and Nova Jacobs. -- First Chronicle Books LLC paperback edition. -- San Francisco : Chronicle Books, 2014. -- 288 stran : ilustrace, mapy, portrety ; 23 cm. -- ISBN 978-1-4521-4003-2 (brozovano)
O výpravě byl natočen film, viz odkaz níže Filmový přehled: týdeník pro kulturní využití filmu. Praha: Československý státní film, 04.07.2013, 64(7), s. 21. ISSN 0015-1645. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:24f7c023-579a-4889-ae35-d1680064201e
Daniele rossi píše:
Pondělí 10.06.2024 21:14
Nova kniha djatlovova vyorava roce 2024??
PSK - admin píše:
Úterý 11.06.2024 11:05
Dobrý den,
posledním titulem zaznamenaným k této tematice je komiks, který vyšel na konci loňského roku: https://www.goodreads.com/[…]/203179657-the-dyatlov-pass-mystery . Jiné nové tituly jsme neobjevili.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu