Divadelní monolog
Text dotazu
Dobrý den,
sháním komediální monolog herce či herečky pro svůj výstup na recitační
soutěži,stačí krátký úryvek, bohužel já moc divadelních her neznám. Děkuji
za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
vybrat komediální monolog není jednoduché. Z knihy Postavy světového dramatu. 200 monologů z divadelních her jsme například vybrali následující monology:
Tulák, z komedie bratří Čapků Ze života hmyzu ("Haha, haha, hahaha, to je švanda, že?...")
Thersites, lazebník z veselohry Midasovy uši od Jaroslava Vrchlického("Ví Men, to vydržet juž nelze dál,...")
Maxim Gorkij Nepřátelé, výstup herečky Taťjany ("Je mi těžko, je mi trapně před lidmi,...")
Edmond Rostand Cyrano de Bergerac ("Filosof a mechanik,...Však pardon - musím jít -...")
Lope de Vega Sedlák svým pánem aneb Každý jí svůj marcipán (Juan, sedlák: "Každý máme na tom světě nějakou tu úlohu...")
W. Shakespeare Jak se vám líbí (Jaques: "Celý svět jest jeviště a všichni mužové...")
Zdroj: Postavy světového dramatu. 200 monologů z divadelních her. Praha: Práce, 1960.
Stačit by mohl třeba i monolog z televizní scénky (Jiřina Bohdalová, žena v natáčkách telefonuje (S. 16: "Hele, tak jsem si našla v inzerátech toho řemeslníka...")
Zdroj: ŠÍP, Karel. Kohout v akci. Praha: Brána, 2008. ISBN 978-80-7243-380-3.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
08.03.2011 09:03
Amálie Dindová píše:
Pátek 17.02.2017 21:21
Dobrý den,
sháním komediální monolog herečky.
Předem děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Úterý 21.02.2017 12:47
Dobrý den, odpověď jsme Vám zaslali e-mailem. S pozdravem služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu