Divadelní cedule
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jaký je rozdíl mezi divadelním cedulí a plakátem.
Odpověď
Žádný. Divadelní cedule a plakát jedno jsou. Obé jsou jednolisté tiskoviny - plakáty. Cedule jsou dokladem o konání rozličných představení v divadle na zámku nebo v městském divadle, koncertů, bálů, baletů, vystoupení kouzelníků apod. Neuměle působící ilustrace v záhlaví některých cedulí měly vzbudit zvědavost a přilákat diváky na produkce provazochodců či tanečnic na laně, vzduchoplavců, krasojezdců, eskamotérů a strůjců velkolepých ohňostrojů, jejichž akce se konaly na volných prostranstvích, v parcích, na rybníku nebo náměstí. Diváci se nechali rádi okouzlit tajemnými a oslnivými efekty na scéně. Jsou tištěny na ručním papíře, uvádí formuli o úředním povolení, v záhlaví bývá státní znak habsburské monarchie, pod ním název divadelní společnosti se jménem ředitele, většími typy písma název hry, podtitul, označení zda se jedná o komedii, operu, zpěvohru - singšpíl apod. a počet jednání. Na uvádění jmen autorů se ještě na počátku 19. století příliš nedbalo, z reklamních důvodů se uváděla jména cizinců nebo přeloženo z …, jména režisérů a překladatelů se neuváděla, ale naopak jména baletních mistrů se zdůrazňovala, a zmiňována byla také jména tvůrců dekorací. Jména herců se uváděla pouze příjmením s označením pan, paní, slečna. Uvedeno bývalo místo a hodina konání, většina představení v zámeckém divadle začínala v šest hodin odpoledne. Nechybí důležitý údaj o pokladně, která bývala spojena s místem ubytování ředitele společnosti, ochotníci mívali pokladnu v cukrárně pana Andrého. Datum konání na nejstarších cedulích zámeckého divadla z přelomu 18. a 19. století není uveden, nacházejí se zde pouze slova: dnes nebo je uveden den a měsíc, rok chybí. Cedule tiskli místní tiskaři, ale jména nejsou do poloviny 19. století uvedena. Teprve úřední nařízení po revolučním roce 1848 nám dává jejich přehled.
Použité zdroje
Michlová, Jana. Zámecké divadlo v Teplicích: divadelní cedule ve sbírce knihovny muzea. 2., upr. vyd. Teplice: Regionální muzeum v Teplicích, 2014. 101 s. ISBN 978-80-85321-68-5.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
05.02.2018 09:39
Anonym píše:
Úterý 13.02.2018 13:19
Divadelní cedule na rozdíl od plakátu obsahuje pouze informace o představení. Divadelní plakát je většinou výtvarně pojatý a váže se k inscenaci.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu