Divá Bára márnice x kostnice
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jaké označení místa, ve kterém byla Bára v povídce Divá Bára od Boženy Němcové zavřená, je správné? V knize, kterou jsem četla jsem se setkala pouze s termínem kostnice. Některé zdroje ale uvádí márnici. Mohou být tedy tato slova při parafrázování této povídky zaměnitelná?
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny. Prověřili jsme několik vydání povídky Divá Bára od Boženy Němcové, např. vydání z roku 2008, s.39, Brno: Tribun EU.2008, ISBN 978-80-7399-484-6 a dále vydání z roku 1951, 1943, 1972, 1983 a ve všech je psáno, že Bára byla zavřena v kostnici, nikoli márnici.
https://kramerius5.nkp.cz/search?q=div%C3%A1%20b%C3%A1ra
Pro pořádek zasíláme vysvětlení obou pojmů (nelze je zaměňovat) :
Kostnice = místo k ukládání lidských kosterních pozůstatků
Většinou se jedná o klenuté podzemní, sklepní prostory sakrální stavby, kde jsou poskládány lidské kosti do různých geometrických útvarů (mohyl, jehlanců, obrazců, obkladů stěn či kleneb, ale i v podobě lustrů). Tyto interiéry bývaly doplněny kostrami ležícími, sedícími či stojícími v rubáších nebo uloženými v otevřených rakvích. Kostnice většinou vznikaly v obdobích hromadných úmrtí obyvatel, jako byly morové rány a jiné epidemie, hladomory, nebo bitvy.
Márnice (dříve umrlčí komora) je místnost, která se používá k dočasnému uložení lidských ostatků, většinou po dobu nezbytně nutnou k identifikaci nebo po čas, než dojde k pohřbu.
Dříve márnice také sloužila k ověření, zda je jedinec skutečně mrtvý. Bylo to hlavně ze strachu, aby nebyl někdo pohřben zaživa. Tento zvyk byl velice populární v 19. století v celé střední Evropě. Někdy byla dokonce mrtvým přidělávána na prsty lanka spojená například se zvonem.
Zdroj :
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostnice
https://cs.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1rnice
https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=kostnice
https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=m%C3%A1rnice
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
21.12.2023 13:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu