Distribuce majetku a bohatství
Text dotazu
Dobrý den,
často se setkávám s opakovanou frází, že bohatí stále bohatnou a chudí chudnou. Je to možné nějak racionálně podpořit či vyvrátit? Existuji objektivní kritéria, např. GINI index, které popisují distribuci bohatství, je však možné někde najít jejich historický vývoj třeba za posledních 100 let? Je dnes bohatství rozděleno rovnoměrněji než v roce 1910? Máme méně chudých a tím i bohatých?
Odpověď
Vaše dotazy, byť zajímavé, by udolaly armádu   sociologů, ekonomů, politiků a filozofů.
Výklad,  proč  bohatí bohatnou, chudí chudnou, proč jsou oblasti bohatší a chudší, proč se
bohatství nerozděluje spravedlivěji, vám skutečně poskytnout nemohu a ani neumím. Tím
se už celá staletí zabývají moudří z nejrůznějších částí světa a dlouho se tím ještě zabývat
budou a jednoznačný výsledek neexistuje a nikdy asi existovat nebude. Podle mého laického
úsudku lze jádro problematiky shrnout do níže uvedené věty:
"Neočekáváme, že svůj oběd dostaneme z dobré vůle řezníka, pivovarníka či pekaře, nýbrž
v důsledku toho, že všichni jmenovaní sledují vlastní zájem."
Adam Smith (Pojednání o podstatě a původu bohatství národů)
Budete se muset zahloubat do děl těch, kteří se bohatstvím a chudobou zabývali nebo zabývají.
Rozhodně to není absolutní výčet, pouze výběr dostupné literatury z fondu knihovny VŠE. V druhé části najdete internetové zdroje k tématu, informace o Giniho koeficientu a Lorenzově křivce a odkazy na instituce, které údaje
takto získané používají a archivují.
Výčet literatury by bylo možné asi rozšířit i o prameny zabývající se problematikou globalizace, přidat bychom mohli i Kapitál Karla Marxe.
Literatura:
Growing unequal? :  income distribution and poverty in OECD countries.Paris : Organisation for Economic Co-operation and Development, 2008.
Simon, Julian Lincoln: Největší bohatství. Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury, 2006.
Chudoba a bohatství v současném světě : sborník z konference / editor Šárka Waisová. Plzeň : Aleš Čeněk, 2006.
Landes, David S.: Bohatství a bída národů : proč jsou někteří tak bohatí a někteří tak chudí. Praha : BB art, 2004.
Smith, Adam: Pojednání o podstatě a původu bohatství národů. Praha : Liberální institut, 2001.
Jordan, Emma Coleman: Cultural economics :  markets and culture : cases and materials. New York : Foundation Press : Thomson/West, 2006.
Slobodyan, Sergey: Welfare implications of sunspot fluctuations. Prague : CERGE-EI, 2002.
Bosanquet, Helen Dendy: Helen and Bernard Bosanquet :  works on economics & social welfare : the philosophy of the state and the practice of welfare. Volume II / Social and economic conditions. London : Routledge/Thoemmes, 1996.
Carter, Charles Frederick: Wealth :  an essay on the purposes of economics. London : C.A. Watts, 1968.
Internetové zdroje:
http://www.oecd.org/dataoecd/46/27/41528166.pdf
http://lets.ecn.cz/zkratky1.htm
http://www.dreamlife.cz/osobni-rozvoj/penize-bohatstvi/vymluva-porazenych-penize-jsou-korenem-zla/article.html?id=360
http://www.sds.cz/docs/prectete/eknihy/me/me_p05.htm
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:chSZf3JkEm8J:archiv.soc.cas.cz/download/67/97-7.doc+distribuce+bohatstv%C3%AD&cd=5&hl=cs&ct=clnk&gl=cz
http://www.blisty.cz/art/49670.html
http://zpravodajstvi.ecn.cz/index.stm?apc=zkru1--&x=218385
http://www.sedmagenerace.cz/index.php?art=clanek&id=111
http://nf.vse.cz/download/veda/workshops/blahobyty.pdf
http://cs.wikipedia.org/wiki/Adam_Smith
http://en.wikipedia.org/wiki/Gini_coefficient
http://www.finance-management.cz/080vypisPojmu.php?X=Giniho+koeficient&IdPojPass=103
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/index.html
http://www.worldbank.org/
http://www.census.gov/
http://www.nationmaster.com/graph/eco_gin_ind-economy-gini-index
http://www.sfinance.cz/zpravy/finance/198162-bohati-versus-chudi-kde-jsou-nejvetsi-rozdily-/
Distribuce majetku
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
28.04.2010 11:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu