Dispozice a historie činžovních domů v Praze
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli byste mi nedoporučili publikace, které se týkají starých domů. Zajímají mě zejména činžovní a pavlačové domy - dispozice bytových jednotek, jak bývaly řešeny koupelny, pokoje pro služku a co se s nimi děje dnes, také mě velmi zajímá, jak byly byty a i celé domy přestavovány v průběhu věků(rušení pavlače - přístavby nových schodišť...)Nejvíce mě zajímají pražské bytové domy, konkrétněji historie smíchovských a holešovických bytových domů, ale i Žižkov a Vinohrady by byly skvělé. Internet je na tyto zdroje velice skoupý, budu Vám velmi vděčná, pokud poradíte.
Moc děkuji a přeji příjemný den.
Odpověď
Dobrý den,
přikládáme seznam jednotek, kde najdete alespoň několik nákresů staveb.  Jistě existuje na dané téma více literatury, ale bohužel je velmi špatně dohledatelná v katalozích. Ve fondu nemáme přímo knihovní jednotky, které by obsahovaly dispozice bytových jednotek v konkrétních částech Prahy. Kromě literatury, v níž jsme našli přímo dispozice, přikládáme i seznam knih o městských částech Prahy, které zmiňujete. Pokud si tuto literaturu půjčíte, nenajdete v ní přímo nákresy, ale rozhodně Vám pomůže vytipovat objekty v dané lokalitě nejznámější. Věříme, že i to by mohlo Vaší práci pomoci.
Literatura s dispozicemi:
• Bydlení v Československu: přehled bytové výstavby od roku 1945. 1. vyd. Praha: Nakladatelství československých výtvarných umělců, 1958. 131 s., [8] s. obr. příl. Česká architektura. Velká řada; sv. 3.
• LUKEŠ, Zdeněk. Šupichovy domy a pasáž Rokoko = The Šupich Houses and Rokoko Passage. Vydání první. [Praha]: Palác Rokoko, 2015. 77 stran. ISBN 978-80-260-8747-2. - dokument spíše obsahuje nákresy obchodního domu a pasáže
• KYNČL, Jakub. 39 bydlení ve městě = 39 living in the city. 1. vyd. Brno: ERA, 2005. 243 s. ISBN 80-7366-039-3.  - několik plánků nájemního domu v kombinaci s další městskou arichitekturou
• KOTĚRA, Jan a NOVOTNÝ, Otakar. Jan Kotěra a jeho doba. 1. vyd. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1958. 287 s., [40] s. obr. příl. Současné umění; sv. 25.
Vily a rodinné domy
• KUDĚLKOVÁ, Lenka, REIMANN, Ivan a WAHLA, Ivan. Arnošt Wiesner 1890-1971:10 domů = 10 houses: vily a rodinné domy 1919-1934. Vydání první. Brno: Spolek Obecní dům Brno, 2014. 119 stran. ISBN 978-80-904806-4-3.
• HANZELKA, Venant. Rodinné domky: sbírka plánků a návrhů rodinných domků a výpis stavebních hmot: I. a II. díl [grafika]. Doplněné vydání. Brno: Venant Hanzelka, [1946]. 1 svazek (116 technických výkresů na 42 stranách).
• BOCK, Ralf. Adolf Loos: Leben und Werke 1870-1933. 1. Aufl. München: Deutsche Verlags-Anstalt, ©2009. 302 s. ISBN 978-3-421-03747-3.
Historické objekty
• RYKL, Michael. Metodika dokumentace městských domů: certifikovaná metodika. Vydání první. Ústí nad Labem: Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Ústí nad Labem, 2015. 100 stran. Odborné a metodické publikace; svazek 73. ISBN 978-80-85036-60-2.
Literatura o Praze:
• BRONCOVÁ, Dagmar, ed. Kniha o Praze 7. Praha: MILPO, 1998. 191 s. ISBN 80-86098-10-9.
• POLÁK, Milan a kol. Praha 7 známá neznámá. 2. vyd. Praha: Milpo media, 2014. 191 s. Knihy o Praze; sv. 63. ISBN 978-80-87040-33-1.
• BRONCOVÁ, Dagmar, ed. Praha 7 křížem krážem. Vyd. 1. Praha: Milpo media ve spolupráci s Vyd. a nakl. MILPO, 2004. 159 s. Knihy o Praze. ISBN 80-903481-1-4.
• BRONCOVÁ, Dagmar, ed. Kniha o Praze 5. Praha: MILPO, 1996. 205 s. Knihy o Praze. ISBN 80-901749-6-5.
• BRONCOVÁ, Dagmar a kol. Praha 5 křížem krážem. Vyd. 1. Praha: Milpo media, 2010. 223 s. Knihy o Praze; sv. 50. ISBN 978-80-87040-18-8.
• Praha 3 křížem krážem. Vyd. 1. Praha: Milpo media, 2008. 175 s. Knihy o Praze; sv. 46. ISBN 978-80-87040-12-6.
• AUGUSTA, Pavel, ed. a BRONCOVÁ, Dagmar, ed. Praha 3 známá neznámá. Vyd. 1. Praha: Milpo media, 2013. 167 s. Knihy o Praze; sv. 58. ISBN 978-80-87040-29-4.
• AUGUSTA, Pavel, ed. Kniha o Praze 3. Praha: MILPO, 1994. 138 s. ISBN 80-901749-0-6.
• AUGUSTA, Pavel, ed. Kniha o Praze 2. 2. vyd. Praha: MILPO, 2002. 123 s. ISBN 80-86098-26-5.
• BRONCOVÁ, Dagmar a kol. Praha 2: křížem krážem. Vyd. 1. Praha: Milpo media, 2007. 200 s. Knihy o Praze; sv. 43. ISBN 978-80-87040-07-2.
Zkuste se obrátit ještě na knihovnu UMPRUM: https://www.umprum.cz/web/cs/knihovna, případně na Katedru architektury při ČVUT a Památkový ústav: https://www.npu.cz/cs/uop-praha atd.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
15.05.2017 11:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu