Dislokace 81. pěšího pluku v roce 1917
Text dotazu
Dobrý den, dal by se prosím zjistit pohyb 81. pěšího pluku R-U armády v roce 1917. Dne 9.9.1917 byl u jistého města Zohlew-Zoflew-Lohlew u kóty 1065 prohášen za nezvěstného můj praděd. Sloužil u 5. Kompanie tohoto pluku.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
zjistit dislokaci 81. pěšího pluku v dané době samozřejmě možné je, nicméně s určitými limity, danými výchozími zdroji. V prví řadě se jedná o kompendium Österreich-Ungarns letzter Krieg, dostupné online (ve více verzích, jak v klasické digitální kopii knihy, přístupné přes Digitale Landesbibliothek Oberösterreich, tak v prohledatelné OCR verzi - odkazy uvádím dále). daná publikace velmi detailně chronologicky mapuje aktivity rakouské armády, včetně bohaté mapové přílohy, nicméně v rámci udržení přehlednosti pracuje pouze s jednotkami do úrovně brigád. Pro bližší určení jednotky pak doporučuji nahlédnout do přehledu bojových sestav (http://www.austrianphilately.com/dixnut/dn6.htm), kde podle pluku zjistíte dislokaci a afiliaci jednotlivých jeho součástí. Na základě kombinace těchto zdrojů dokážete mapovat pohyb pluku velice přesně.
Použité zdroje
http://honsi.org/literature/svejk/dokumenty/oulk/
http://www.univie.ac.at/voeb/blog/?p=30010
http://www.austrianphilately.com/dixnut/dn6.htm
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
07.11.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu