Disertace: České prvky v díle Marie Ebnerové z Eschenbachu (Stanislav Sahánek)
Text dotazu
Dobrý den,
prosím pěkně, ke kterému roku se přesně vztahuje odevzdaná vysokoškolská práce (doktorská, PhDr.), s názvem "České prvky v díle Marie Ebnerové z Eschenbachu" (je zde míněna spisovatelka "Maria von Ebner-Eschenbach"), brněnského akademika Stanislava Sahánka, který byl v roce 1942 zavražděn v Mauthausenu? Našla jsem jen, že to bylo někdy na počátku 20. let 20. století (tj. 1920-1929). Datace jeho habilitace a dodatečně mu in memoriam udělené profesury lze pak ve stejném akademickém příspěvku J. Rambouska, dohledati, ale dataci tohoto malého doktorátu nikoliv (číslo zdroje 5). Bylo to v roce 1921, jak se tvrdí, v tomto neakademickém zdroji číslo 4? Lze to ověřiti...?
Děkuji Vám velmi pěkně za odpověď.
S poděkováním,
Bonee
Zdroje:
1) AUT NK ČR: jk01110276
2) http://biblio.hiu.cas.cz/authorities/269698
3) Možná by dopomohla i tato kniha, z které možná autoři čerpali: Moravská spisovatelka Marie Ebnerová z Eschenbachu a Zdislavice (Moravské zemské muzeum, 2014. Stanislav Sahánek je zde v titulu uveden jako jeden z autorů; https://katalog.kfbz.cz/documents/519230?locale=cs)
4) Dle "Encyklopedie dějiny města Brna" - PhDr. 1921; doc. 1935 (http://encyklopedie.brna.cz/[…]/?acc=profil_osobnosti&load=1268)
5) Rambousek, J. 125 let od narození brněnského germanisty Stanislava Sahánka (https://journals.muni.cz/universitas/article/view/531)
Odpověď
Dobrý den,
Prof. PhDr. Stanislav Sahánek získal malý doktorát (PhDr.) za práci s názvem České prvky v díle Marie Ebnerové z Eschenbachu na Masarykově univerzitě v roce 1925. Podařilo se nám tuto informaci dohledat na webu knihovny Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Viz katalogový záznam dizertace Stanislava Sahánka na stránkch: https://aleph.muni.cz/F?func=find-b&find_code=SYS&local_base=MUB01&request=000017947&format=999
V publikaci JEŘÁBKOVÁ, Eleonora, REISSNER, Martin a SAHÁNEK, Stanislav. Moravská spisovatelka Marie Ebnerová z Eschenbachu a Zdislavice. [Brno]: Moravské zemské muzeum, 2014. 90 s. ISBN 978-80-7028-425-4 jsme tento údaj nenašli.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
01.12.2017 23:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu